16:44 / 26.08.2019.

Autor: Siniša Leopold Škrinjarić / HRT

Suhopoljska KUL pješčana plaža

-

-

Foto: - / -

Trg svete Terezije u Suhopolju dobio je pješčanu plažu namijenjenu svim uzrastima.
Trg svete Terezije u Suhopolju dobio je pješčanu plažu namijenjenu svim uzrastima - osim dječje igre na pijesku tu se mogla pročitati kakva dobra knjiga ili samo uživati na ležaljci, slušajući glazbu. Sve u sklopu programa Suhopoljska KUL plaža.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Projekt je inspiriran legendom o Andriji, sinu suhopoljskih grofova Janković kojemu su roditelji obećali napraviti pravu pješčanu plažu, ali to obećanje čini se nisu ispunili. Ta se legenda ipak ostvaruje zahvaljujući volonterima Kulturne udruge Kreda uz partnere - posjetitelji mogu uživati uz kakvu dobru knjigu ili u igri na plaži.

- Čitav projekt je pokrenut prije četiri godine u svrhu popularizacije čitanja i zaljubljivanja mladih i djece u pisanu riječ. Vrijeme je digitalizacije i modernih doba kada je sve teže djecu zainteresirati za knjigu, slikovnicu, a i mladi roditelji nekako sve manje imaju naviku zaljubljivati djecu u čitanje pa smo mi pokušali raznim aktivnostima na ovoj plaži upravo to postići, govori organizatorica Natalija Kožić Lukačević.

Igrom u pijesku na ovoj nesvakidašnjoj plaži u središtu mjesta najviše su se razveselili mališani.

- Pa super mi je, svake godine tu dođem i dođemo se ovdje igrati ja i moji prijatelji i onda zakopavamo se radimo tvrđave i tako, opisuje Jan Tuček iz Suhopolja.

Mogli su ponešto i naučiti na nekoj od raznih edukativnih radionica, a dok su se najmlađi zabavljali, oni nešto stariji opušteno su uživali u ležaljkama uz dobru knjigu.

- Uvijek mi je divno ovdje doći jer ima bezbroj predivnih knjiga i svašta nešto se malo može pročitati vidjeti, naučiti i onda odlučiti što ću si kupiti za doma, govori Sandra Matošina Borbaš iz Virovitice.

Kroz izložbu plakata na Kul plaži predstavljena je kampanja za poticanje aktivnog očinstva „I tata je važan" koju provodi osječka Udruga Dokkica.

- Ovi plakati nastali su kao ideja da potaknemo društvo na jedne nove suvremene trendove, a to je da otac itekako treba biti uključen u odgoj svoje djece, kaže predsjednica osječke Udruge Dokkica Ines Novak.

Plaža kulture i ove je godine pokazala da i male sredine poput Suhopolja  uz veliko zalaganje entuzijasta, djeci mogu pružiti bogat edukativno kreativan sadržaj po uzoru na neke veće gradove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!