U novoj epizodi serijala Jesti na cesti, retro crveni kombi s kuhinjom zavlači se još dublje u Gorski kotar, točnije u šumu punu bilja, gljiva i, kako domaćin kaže, možda kojeg medvjeda. Ali bez brige, naši junaci nisu od jučer, ni medvjeda se ne boje, a ni blatnjavog terena.
Uz povremene šale o bježanju od divljih zvijeri, domaćin David Skoko i gost, chef Igor Gudac, vode razgovor koji će svakog mladog kuhara natjerati da se zamisli. Igorova priča o otvaranju restorana nije nimalo uljepšana: entuzijazam, perfekcionizam, i onda promet od 200 kuna dnevno.
- Bio sam junačina, kaže Igor uz osmijeh, a doma plakao. Iskreno priznaje da je tek kroz krize shvatio što znači biti kuhar kakvog ljudi vole, a ne samo kakav si umišljao da jesi.
Srećom, tu je bila njegova supruga Jelena, opisana jednostavno i precizno kao “kraljica”. Podržala ga je kad je bilo najteže, pa se iz suza rodila nova snaga, a iz tvrdoglavosti kulinarska zrelost.
David Skoko Igor Gudac
Foto: HTV / HRT
Put ih zatim vodi do potoka Sušice, mjesta koje domaćin naziva “svetim gralom”. Kristalno čist, nikad ne presuši, a u njemu obitavaju riječni rakovi.
- Ne lovimo ih, kaže Igor odmah, strogo su zaštićeni. Samo gledamo. I divimo se.
I stvarno, trenutak kraj potoka djeluje gotovo meditativno, kao stanka između poglavlja jednog života.
Ako ste propustili ovu epizodu kulinarsko-putopisnog serijala "David Skoko: Jesti na cesti", možete je besplatno pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi, gdje se nalaze i epizode Skokinog serijala "David Skoko: Motor, loza, kuhača".
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!