17:20 / 10.08.2020.

Autor: HRT

Suze sv. Lovre, večeras nebeski spektakl

Arhivska fotografija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Arhivska fotografija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Predviđa se da će prosječna aktivnost meteorskog roja Perzeidi biti oko 100 meteora na sat.
Perzeidi ili, kako se popularno nazivaju, Suze svetog Lovre, svake godine u isto vrijeme oduševljavaju zaljubljenike u svemir. Hrvatski astronomski savez izvijestio je kako se večeras očekuje maksimum aktivnosti meteorskog roja. Predviđa se da će prosječna aktivnost biti oko 100 meteora na sat. 

Savez je organizirao astronomska motrenja teleskopima, a osim Perzeida, pučkog naziva Suza Sv. Lovre, vidjet će se i Saturn te Jupiter, a kasnije tijekom noći i Mjesec i Mars. Ljubitelji astronomije sinoć su ih promatrali na Kraljičinoj plaži u Ninu.Preporuka je da se Perzeidi promatraju što dalje od ulične rasvjete i raznog svjetlosnog onečišćenja. Astronomi također preporučaju da se ne gleda direktno u radijant, ishodišnu točku meteorskog roja, a preporuka je da se promatraju ležeći na tlu. Također naglašavaju kako nam se oči moraju bar 30 minuta prilagođavati na noćne uvjete.Promatranja će se organizirati 11. kolovoza u Križevcima (Tehnološki park od 21 sat) te u Splitu (Zvjezdarnica u Gornjem Sitnom od 20,30 sati). Dan poslije promatranja će se organiziati u Daruvaru (Park tamnog neba Vrani kamen - Petrov vrh od 22 sata), u Đakovu (kod đakovačkog Bajera od 22 sata), u Fužinama (Roswell selo od 21,30 sati), na Lošinju (Plaža Artatore od 21 sat) te u Stražincu (21 sat).

Riječ je o ostacima kometa Swift-Tuttle, otkrivenog 1862. godine, vidljivih svake godine u kolovozu kada Zemlja prolazi kroz ostatak njegova repa. Astronomi objašnjavaju da Zemlja tada ulazi u oblak prašine i plinova pa se te čestice sudaraju s atmosferom našeg planeta brzinom od 200 tisuća kilometara na sat i izgarajući ostavljaju svjetlosni trag na nebu.

"