"Suze svetog Lovre" najvidljivije noćas

11.08.2022.

Zadnja izmjena 20:26

Autor: HRT

Ilustracija; "suze Sv. Lovre"

Ilustracija; "suze Sv. Lovre"

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Iako će puni Mjesec svojim sjajem ometati vidljivost sitnijih meteora, meteorski roj Perzeidi, popularno zvan suze sv. Lovre, nije nešto što se propušta! Maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza pa astronomska društva organiziraju razne astronomske aktivnosti.

Osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima će se moći pogledati Mjesec, Saturn i Jupiter. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat. Najbolje vrijeme za opažanje bit će od ponoći do zore kad zviježđe Perzej bude visoko na nebu. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u spektaklu!

I Riječani se spremaju za čudesnu kišu meteora.

- Kiša Perzeida je posebna ljetna pojava. Svake godine na svom putu oko Sunca Zemlja naiđe na oblak krhotina koji za sobom ostavlja komet 109P/Swift-Tuttle. To se događa svake godine u razdoblju od 17. srpnja do 24. kolovoza, a noćas je maksimum njihove aktivnosti i možemo ih vidjeti u najvećem broju. Čestice koje izgaraju i ostavljaju prekrasne tragove su veličine zrna pijeska do veličine pikule no izgledaju puno veće, objasnila je Andrea Cvitan, voditeljica Astronomskog centra Rijeka.

Inače, prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca.

NEKOLIKO ČINJENICA O PERZEIDIMA:

• Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle

• Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej

• Maksimum aktivnosti: 10.-13. kolovoza

• Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu

• Brzina meteora: oko 59 km/s

Izraz "suze sv. Lovre" koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

U starohrvatskoj astrognoziji meteori su, pak, poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao "gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!". U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

UPUTE ZA OPAŽAČE:

• ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora

• za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, ...)

• meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima

• potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu

• potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!