Sve se mijenja, samo je Zdravko Čolić ostao isti

16.10.2018.

17:33

Autor: V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

Njegov se uspjeh već desetljećima mjeri u milijunima prodanih ploča i CD-a te koncertima koji rasprodaju stadione. Bio je najveća zvijezda u bivšoj državi, ali i u svima koje su poslije nastale. Štošta se s godinama mijenjalo, samo je on ostao isti, kao i to koliko ga publika voli.
Njegov se uspjeh već desetljećima mjeri u milijunima prodanih ploča i CD-a te koncertima koji rasprodaju stadione. Bio je najveća zvijezda u bivšoj državi, ali i u svima koje su poslije nastale. Štošta se s godinama mijenjalo, samo je on ostao isti, kao i to koliko ga publika voli. Ni nakon 46 godina karijere nije dobio ozbiljnijeg suparnika koji bi mogao ugroziti njegov status. Tim je riječima Tončica Čeljuska najavila svog najnovijega gosta, ususret njegovu velikom koncertu u zagrebačkoj Areni 20. listopada.

Na pitanje kako je ostao toliko uspješan u svom poslu, Čolić je rekao kako ga samo velika ljubav prema muzici i publika koja to prepoznaje drži  na vrhu sve ove godine.

Uvijek sam pristupao s istom energijom i nekad i danas, ali različita su vremena. No moj je odnos prema publici bio uvijek isti. Uvijek sam jako ozbiljno doživljavao koncerte. Publika to prepoznaje i može se reći da je moj odnos s publikom postalo generacijska naklonost, govori Čolić. Kada pjevam, vidim veliki dio dvorane i već prepoznajem neke ljude koji godinama dolaze na moje koncerte.

'Sinoć nisi bila tu', pjesma Kemala Montena, prva je pjesma s kojom se Čolić pojavio na 'Vašem šlageru sezone'. Kako kaže, ta pjesma mu je jedna od najdražih. Tu sam dobio nagradu i Večernji list je napisao kako se pojavilo novo ime na festivalu i onda dolazi festival u Opatiji, na kojem opet pjevam Kemalovu pjesmu 'Gori  vatra' i s kojom odnosim svoju prvu pobjedu karijere u Opatiji, sjeća se Čolić.
To je pjesma koju pjevam i dan danas na svakom koncertu jer je tako lijepa i puna energije. Radio postaje su imale veliku ulogu. Radio stanice su pravile hitove i zvijezde. Kad te netko želi emitirati onda znači da si uspio. Urednici na radio stanicama su prepoznavali što bi moglo biti dobro i što bi se moglo slušati, govori Čolić.

Zdravko Čolić, postao je pjevač koji je svojom pojavom mijenjao sliku muške zvijezde u drugoj polovici 70-ih, rekao je Siniša Škarica, glazbeni urednik. Njegove glasnice zvuče nepoderivo. Zapanjujuće moćno i u visinama, kristalno čisto i dan danas, nakon 50 godina fascinantne karijere, zaključio je Škarica. Mislim da svaki pjevač treba osluškivati duh vremena, jer jednoličnost nije dobra. Moraš se mijenjati da bi opstao, naglasio je Čolić.

Na nekoliko zadnjih albuma Čolić je imao dobru suradnju i s hrvatskim autorima, pa je tako pjesma 'Kuća puna naroda' privukla veliku pozornost. Spot je snimljen u Dubrovnik, a tekst pjesme napisao je Gibonni.

Na velikim koncertima imam svoj osnovni bend koji broji 12 ljudi plus predivna vokalna grupa iz Zagreba. Oni uvijek pjevaju za mene i najbolji su u regiji, a sastavio ih je Nikša Bratoš, rekao je Čolić. Na koncertima volim imati i plesače, možda mi je to ostalo još od 'Lokica' koje smo promovirali 1977. godine, s pjesmom 'Ti živiš u oblacima mala', u dvorani Vatroslav Lisinski, sjeća se Čolić. Prije koncerta nekoliko dana sam u laganoj karanteni, trčim. No, izdržati 3 sata nije lako. Mada vas na velikim koncertima vuče energija publike, govori Čolić.

Na moje koncerte dolaze tri generacije. Mame, bake i unuke i pjevaju moje pjesme. Kada to vidim, shvatim da sve što sam u životu radio ima smisla. To je ljepota ovog posla, zaključuje Čolić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!