Švedski Malmö izabran za domaćina Eurovizije 2024.

07.07.2023.

18:21

Autor: HRT/IMS/Hina/V.G.

Malmö domaćin Eurovizije 2024.

Malmö domaćin Eurovizije 2024.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Južni švedski grad Malmö odabran je kao mjesto gdje će se iduće godine odvijati natjecanje Pjesma Eurovizije, objavila je u petak švedska televizija SVT.

Švedska je osvojila pravo da bude domaćin natjecanja 2024. nakon što je švedska pjevačica Loreen pobijedila na ovogodišnjem natjecanju u engleskom gradu Liverpoolu sa svojom pjesmom "Tattoo".

Loreen je prva žena u povijesti koja je dva puta pobijedila na natjecanju, a prvi put joj je to pošlo za rukom 2012. u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu s pjesmom "Euphoria".

Malmö je treći najveći grad u Švedskoj i već je dva put bio domaćin Eurosonga: prvi put 1992., a potom 2013. nakon Loreenine prve pobjede. Promatrači su komentirali da bi Malmö mogao iznova biti domaćin bez ogromnih troškova.

- Malmö je kreativan grad s bogatim kulturnim životom koji može stvoriti glazbeni festival za cijelu Europu na održiv način, rekla je šefica SVT-a Hanna Stjärne.

Obožavatelji Eurosonga u Danskoj će također biti zadovoljni zato što se do švedskog grada može doći vlakom iz obližnje danske prijestolnice Kopenhagena za otprilike 45 minuta.

Skandinavska zemlja i članica Europske unije bit će domaćin natjecanja sedmi put.

Iduće godine obilježava se 50. godišnjica otkako je švedski sastav ABBA pobijedio na Eurosongu sa svojom pjesmom "Waterloo" u engleskom gradu Brightonu 1974., što je bio jedan od prvih koraka sastava prema svjetskoj slavi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!