Svestrani Claudio Gnomus: kemičar-pantomimičar

27.07.2021.

14:59

Autor: Ana Marušić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Claudio Gnomus

Claudio Gnomus

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U sklopu 27. Zadarskog kazališnog ljeta u HNK u Zadru organizirana je nesvakidašnja radionica "Mime Workshop". Vodio ju je gost iz Italije, pisac, redatelj, pantomimičar, glazbenik i kazališni pedagog, no prije svega glumac svestranih interesa i obrazovanja.

Svestrani Claudio Gnomus, pravog imena Claudio Severini, po struci je kemičar. Njegov kazališni put počeo je očaranošću pantomimom, a usavršavao se pod vodstvom uglednih stručnjaka, pedagoga i umjetnika te sudjelovao u realizaciji kazališnih projekata, predstava i TV emisija. 


Ne propušta priliku svoja znanja podijeliti s kolegama, pa je u Zadru njegovoj predstavi prethodila radionica posvećena gotovo zaboravljenoj vještini.


Radionicu je posjetila i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Ljudi se uglavnom boje da neće razumjeti predstavu, a dogodi se upravo suprotno, jer pantomimičar dopire do svih... Pirandella možete ne razumjeti, ali pantomimičarsku predstavu sigurno hoćete. Ona prodire u nas kao strelica u srce, jednostavno, kaže Claudio.


U skladu sa svojim zanimanjem za ženski svijet, piše mahom tekstove za glumice, ostavljajući sebi marginalne uloge. Ne začuđuje što je i većina polaznika iz redova ljepšeg spola.

Radionica mime

Radionica mime

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Obnavljamo našu fizičku aktivnost, koja će nam jako pomoći u našem daljnjem radu i životu, i za naše zdravlje je dobro. Claudio je duhovit, blag, nježan i mislim da smo našli neku našu mediteransku zajedničku morsku nit. Ja sam jako ugodno iznenađena, komentira glumica Gabrijela Meštrović Maštruko.


Radionici se pridružila i glumica Sanja Grgina koju je jako razveselila takva radionica kakve u Zadru nije bilo dugo vremena:


- Moraš biti svjež, moraš stalno trenirati, vježbati, raditi, istraživati, analizirati, neke nove vještine usvajati. To je prilika da vratimo znanje koje smo zaboravili. Glumčev alat je, osim glasa, i tijelo, neverbalni govor je izuzetno važan i svi ga razumiju, bez obzira na kojem si kontinentu, napominje Sanja Grgina.


Claudio hatha jogu smatra najboljom pripremom za glumca, pa radionica polazi od vježbi svjesnog jogijskog disanja i pokreta, preko vježbi klasične mime, do improvizacija uz glazbu.


Takve radionice nisu samo za glumce i ostale koje posao veže za daske koje život znače, nego za svakoga tko se želi na drugi način pozabaviti samim sobom, priuštiti si novi pogled u vlastitu nutrinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!