Svizac Phil predviđa još šest tjedana zime

02.02.2023.

19:19

Autor: Hina/Reuters/E.P.C.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Slavni svizac Phil iz Punxsutawneya u Pennsylvaniji vidio je svoju sjenu u četvrtak, 2. veljače, nakon što je izvučen iz nastambe te je na taj način predvidio još šest tjedana zime u Sjevernoj Americi.

Tisuće ljudi okupile su se u Punxsutawneyu, gradiću sjeveroistočno od Pittsburgha, kako bi proslavile Sviščev dan i čule  njegovu prognozu, što je godišnji ritual.


- Vidim sjenu, i kako god mjerili, još je šest tjedana zime, pročitao je Philov službeni "prevoditelj" u proglasu koji je popraćen klicanjem i pljeskom.


Prema narodnoj predaji, ako glodavac vidi svoju sjenu na Dan svisca, tada će hladno i vjetrovito vrijeme trajati još šest tjedana. Ako je oblačno i nema sjene, početak proljeća je blizu.


Dan svisca, koji se obilježava 2. veljače, razvio se iz drevnog rituala koji su u Ameriku donijeli njemački imigranti koji su se naselili u današnjoj Pennsylvaniji. Prvo službeno obilježavanje Dana svisca bilo je 1886. godine.


Godišnji događaj, poznat po filmu "Beskrajni dan" iz 1993. u kojem glumi Bill Murray, privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.


U New Yorku, još jedan svizac po imenu Chuck sa Staten Islanda nije uspio vidjeti svoju sjenu, predviđajući tako skoro proljeće.


Ove godine mnogi dijelovi Sjeverne Amerike imaju blagu zimu, ali čini se da se to mijenja, što daje malo vjerodostojnosti Philovoj prognozi.


Dok je Phil u Pennsylvaniji davao svoju prognozu, oko 450.000 domova i poslovnih prostora u Teksasu, Missisipiju, Arkansasu i Tennesseeju ostalo je bez struje nakon što je susnježica i ledena kiša srušila dalekovode i drveće.


Za to vrijeme, sjeveroistok SAD-a priprema za povijesno smrzavanje u idućim danima, budući da prognoze vremena kažu kako se na nekim mjestima očekuju temperature do minus 46 stupnjeva Celzijevih.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!