Svizac Phil prognozira još šest tjedana zime

02.02.2022.

15:10

Autor: P.F./Hina

Svizac Phil

Svizac Phil

Foto: Alan Freed / Reuters

Svizac Phil iz Punxsutawneyja, najslavniji meteorolog među glodavcima, progovorio je i ove godine: SAD očekuje još šest tjedana zime.

Skupina koja organizira događaj i brine se za Phila izvukla ga je iz nastambe pred brojnom publikom i kamerama koje su prenijele njegovu sliku u svijet.

Phil je poručio da vidi svoju sjenu što prema tradiciji znači da SAD čeka još šest tjedana zime.

USA Today piše da je Phil u posljednjih deset godina pogodio u 40% prognoza. Ovo je 136. put da je svizac prognostičar izrekao svoje viđenje o trajanje zime.

Sviščev dan obilježava se na Svijećnicu širom SAD-a, na polovici razdoblja između zimskog solsticija i proljetnog ekvinocija.

Festival u Punxsutawneyju, u Pennsylvaniji, najpoznatiji je, a Phil na svojoj službenoj stranici piše kako je jedini istinski svizac meteorolog, a da su drugi varalice, piše Washington Post.

Phil je u svjetsku pop kulturu ušao s filmom "Beskrajan dan" iz 1993. s glumcem Billom Murrayem u glavnoj ulozi.

Svisci spavaju zimski san i njihov im biološki sat govori kada je vrijeme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proljeće dolazi sa sviščevim buđenjem.

"Groundhog Day" i prateća pompa svake godine u Punxsutawneyu, gradiću s 5.500 stanovnika, privlači desetke tisuća ljudi i donosi mu dodatnih milijun dolara prihoda, po podacima tamošnje gospodarske komore.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!