Svjetski poznata sopranistica međimursku glazbu odjenula u novo ruho

19.03.2021.

11:09

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Evelin Novak oduševila Varaždin

Evelin Novak oduševila Varaždin

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

''Međimurski biseri'' - program koji je izvukao najljepše od narodne glazbe u netipičnom ruhu - razgalili su publiku u varaždinskom HNK. Na tu se pozornicu s one berlinske nakratko preselila naša sopranistica Evelin Novak, na poziv svojeg nekadašnjeg profesora, skladatelja Davora Bobića, koji joj je posvetio opus "Međimurskih legendi".


S mnogo emocija operna pjevačica Evelin Novak doživjela je svoj veliki nastup na pozornici varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta - zabilježila ga je ekipa Vijesti iz kulture:

Uz poznate arije, Evelin Novak otpjevala je i neke od tradicionalnih međimurskih popevki, koje su joj posebno prirasle srcu - zato što je rođena Međimurka.


- Ovo djelo je ono što će ostati u našoj baštini. To je teško opisati jer zapravo kad sam ja čula, kad sam krenula učiti te note, nisam mogla ni slutiti što će to tek biti kad i orkestar dođe, kaže Evelin Novak.

Evelin Novak u Varaždinu

Evelin Novak u Varaždinu

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Njihova glazbena suradnja urodila je plodom i oduševila sve prisutne.


- Imali smo dobre probe i stvarno lijep program. Evelin je odabrala najljepše arije, a centralni dio programa je ciklus najljepših međimurskih pjesama, pet Međimurskih legendi za sopran i simfonijski orkestar, ističe dirigent Matija Fortuna.


Pjesme je odabrao varaždinski skladatelj Davor Bobić, istaknuvši da su "Međimurske legende" nastajale jako dugo, a više od 20 godina čekale su u ladici.


- Ovaj izbor pjesama koji sam napravio je po meni možda nešto najljepše što Međimurje ima. Međimurski melos je poseban u svjetski okvirima i ne znam koja država u svijetu ima tako raznoliko bogatstvo folklora koje Hrvatska ima, napominje skladatelj Davor Bobić.


S tim će koncertom varaždinski HNK u nedjelju gostovati u zagrebačkom HNK-u, u sklopu nove suradnje tih dvaju kazališta.

Galerija
Matija Fortuna, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Davor Bobić, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!