19:07 / 28.12.2019.

Autor: Hrvoje Gunjača/HRT

Svjetsko prvenstvo u utrci karića u Šibeniku

-

-

Foto: - / -

Smislili su domaćini najatraktivniju stazu, dugu gotovo 1,5 km! S 80 metara nadmorske visine - do mora. Izazov za vozače i mamac za publiku.
U Šibeniku je održano četvrto Svjetsko prvenstvo u utrci karića. Jedinstvena su to vozila od dasaka, s kugličnim ležajevima kao kotačima. Niz strmu stazu dugu kilometar i pol - od tvrđave Barone do rive - spustilo se 14 odvažnih vozača iz svih krajeva Dalmacije. Unatoč jakoj buri i hladnoći - bodrila ih je brojna publika.

Uoči starta, završna priprema vitalnog dijela karića - balinjere. Polovinu prijavljenih bura i velika hladnoća zakovale su u domu. Na startu - 14 odvažnih. Kao i u Formuli 1 - prvi zavoj najvažnije je i najkritičnije mjesto!

- Imao sam startnu poziciju 2. Međutim, skoro sam izletio odmah na startu - tamo na onom dijelu di nema ograde. Uspijo sam izvući zadnje misto - kaže Ivan Paić, Šibenčanin sa zagrebačkom adresom.

Ova je utrka oda prometnoj retro-atrakciji.

- Balinjere, daska, cokete, vida - i to je to!  Taj karić je obilježio djetinjstvo bilo kojeg čovjeka koji je u Šibeniku rođen! A mislim i u Dalmaciji. Nismo mi izmislili toplu vodu - kaže Darko Relja Ritmo, organizator utrke karića.

Ali smislili su domaćini najatraktivniju stazu, dugu gotovo kilometar i pol! S 80 metara nadmorske visine - do mora. Izazov za vozače i mamac za publiku

Atraktivne kadrove snimili smo kamerom postavljenom na šibenskog dogradonačelnika. Startao je on s dva strateška cilja: Prvi je odvoziti utrku, kaže, od početka do kraja - bez nekakvih problema. A drugi, još važniji - ne doći posljednji, da mu se ne rugaju.

Ispunio je oba. A titula pobjednika odlazi u - Krilo Jesenice!

Naraštaj rođen u digitalno doba, nastavio je tradiciju očeva i djedova. Upravo je to i cilj organizatora - nek' se vječno kotrlja karić! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!