Tabor film festival: Grand Prix Amerikancu Wilsonu

12.07.2021.

08:32

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M.

Nagrada publike: "Cockpera"

Nagrada publike: "Cockpera"

Foto: Kata Gugić / Tabor film festival

Eksperimentalni film "In the Air Tonight" američkog redatelja Andrewa Normana Wilsona dobitnik je Grand Prixa i trofeja Veronikina lubanja ovogodišnjeg 19. Tabor Film Festivala.

Međunarodni festival kratkometražnog filma u protekla se četiri dana održavao u dvorcu Veliki Tabor u Desiniću, a završio je u nedjelju dodjelom nagrada najuspješnijim autorima.

- Američki kratki eksperimentalni film "In the Air Tonight" je definitivno najbolji film ovogodišnje selekcije pogotovo jer sadrži pjesmu Phila Collinsa po kojoj je i nazvan i definitivno kao fanovi te pjesme smo, između ostalog, odlučili da ga izabremo, rekla je, članica međunarodnog žirija Jelena Maksimović.


Najboljim u domaćoj konkurenciji proglašen je igrano-dokumentarni film "Bijeli Božić" Josipa Lukića, a nagradu publike Vox Veronicae dobio je film "Cockpera", kratka animirana opera hrvatske autorice Kate Gugić.


Dodijeljena su i posebna priznanja koja su u međunarodnoj konkurenciji dobili nagrađivani film "8'28" kineskog autora Zhong Sua, animirani film "Night bus" Tajvanca Joea Hsieha te švicarski dokumentarno-animirani film "Ecore" autora Samuela Pattheya i Silvaina Monneya.


U domaćoj konkurenciji priznanja su dobili dokumentarni film Jasmine Beširević "Sad sam ja Irena" te film "Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio" Igora Bezinovića i Ivane Pipal.


Galerija
Grand Prix: "In The Air Tonight", Foto: Andrew Norman Wilson /Tabro film festival
"Mikrokazet", Foto: Bezinović/Pipal/Tabor film festival"Noćni bus", Foto: Joe Hsieh/Tabor film festival"8'28''", Foto: Zhong Su/Tabor film festival

Ove je godine na Tabor film festivalu publika imala priliku vidjeti čak 22 hrvatske filmske premijere, a u bogatom programu međunarodne i domaće konkurencije za festivalske se nagrade natjecalo četrdesetak stranih i domaćih filmskih autora.


Uz one u konkurenciji, prikazani su i i brojni filmovi u popratnim programima Zagorski specijal i Noć žive publike, retrospektive prošlogodišnjih pobjednika Natka Stipaničeva i Cristle Alves Meire te programu ADU Shorts, posvećenom mladim hrvatskim redateljima.


Tijekom Festivala otvorena je izložba talijanske umjetnice Martine Menegon,, a održan je i masterclass montažerke Jelene Maksimović, dok je glazbenu podlogu festivala obilježila plesna i elektronska glazba.

Tabor film festival

Tabor film festival

Foto: Tabor film festival / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!