"Tahijev viteški turnir" u Donjoj Stubici

17:01 / 13.06.2022.

Autor: Ružica Divac Borovečki/M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT

"Tahijev viteški turnir" u Donjoj Stubici

"Tahijev viteški turnir" u Donjoj Stubici

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

"Stubica fest" nova je trodnevna manifestacija u Donjoj Stubici tijekom koje posjetitelji mogu uživati u koncertima, predstavama za djecu, i gastro ponudi. Ono što taj događaj izdvaja od ostalih bogati je srednjovjekovni sajam i viteški turnir.

"Tahijev viteški turnir" u Donjoj Stubici vraća nas u godine prije Seljačke bune, kad je plemić Franjo Tahi došao na susedgradsko-stubičko imanje. Za razliku od dosadašnjih rekonstrukcija bitaka u Gupčevu kraju, u ovoj su glavni likovi vitezovi.

Članovi udruge Družba zlatnog kaleža pokazali su svoje umijeće u borilačkim vještinama.

- Djeca imaju malu školu mačevanja da nauče "da kad bi vitez bilo lako, vitez bi bio svatko". Tu su naravno malo lakše verzije za njih. Imamo streličarenje, bacanje sjekira, bacanje potkova, kaligrafiju, radionice, dječje igre iz onog vremena, tipa mlin i tome slično, rekao je Ivan Štefek, predsjednik udruge Družba vitezova zlatnog kaleža.

Događaj kao stvoren za zabavno obiteljsko poslijepodne, pa su stigli posjetitelji iz cijelog Hrvatskog zagorja i Zagreba.

Nude se proizvodi OPG-ova, obrtnika i udruga.

Stotine sudionika i tisuće posjetitelja pokazuju da je ova nova manifestacija pun pogodak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!