08:59 / 26.02.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Tahiti nije uspio potući rekord u masovnom sviranju ukulelea

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Frith je neuspjeh relativizirao: U Hong Kongu ih je bilo 8062, no njih ima šest milijuna stanovnika, a nas je 275.000.
Tahiti nije uspio potući svjetski rekord u masovnom sviranju na glazbalu ukulele, iako su na stadion u subotu stigle 6302 osobe, objavio je predsjednik Francuske Polinezije.
Polinežani žele oboriti rekord, 10.000 ljudi istodobno će svirati ukulele
Polinezija je rekord u zajedničkom muziciranju na ukuluelu postavila u travnju 2015., kada je jednu melodiju zajedno sviralo 4792 izvođača, ali Hong Kong ih je lani premašio okupivši 8065 glazbenika.

U subotu iza podneva Polinežani su počeli stizati na najveći otok u arhipelagu, odjeveni u tradicionalnu odjeću - pareo i košulje cvjetnog uzorka, a žene s vijencima u kosi ispletenima od hibiskusa. Neki su stigli s obližnjih otoka kao što su Moorea, Raiatea ili Bora Bora i zajedno su svirali četiri sata pod paklenim suncem.

Krajem poslijepodneva 6302 izvođača zajedno je zasviralo pjesmu Tuihei, odabranu za rušenje rekorda, no to nije bilo dovoljno da Tahiti obori rekord Hong Konga.

Frith je neuspjeh relativizirao: U Hong Kongu ih je bilo 8062, no njih ima šest milijuna stanovnika, a nas je 275.000.

Sudionici su bili i veseli i razoračani.

Veličanstveno je što smo se okupili svi, sve generacije, sve zajednice etničke ili vjerske da bismo zajedno pjevali, rekla je direktorica televizije TNTV Mateata Maamaatuaiahutapu.

Ukulele je maleni instrument s četiri žice koji podrijetlo vuče iz Portugala, no Polinežani, od Havaja do Tahitija, prilagodili su ga pa se danas smatra simbolom njihova identiteta.

Svaki Tahićanin ima u svome domu ukulele, on je simbol proslave i druženja, okuplja obitelj i prijatelje uz polinezijske pjesme, kaže Emile Arripeu kojemu je pripala čast da u subotu zada ritam glazbenicima, a već tjednima s njima uvježbava izvedbu, ponekad u skupinama po pet stotina ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!