Tandem skokovi padobranom - avantura života

04.06.2020.

11:35

Autor: Jasmina Grbavec/Dobro jutro Hrvatska/M.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Naša čakovečka ekipa pratila je hrabre avanturiste u tandem skokovima padobranom i provjerila kakav je osjećaj slobodnog pada.
Vodimo vas među oblake - točnije 4.000 metara u visinu gdje su se hrabri avanturisti iskušavali u tandem skokovima padobranom. Naša čakovečka ekipa pratila ih je u stopu i provjerila kakav je osjećaj slobodnog pada. Inače Aeroklub Međimurje već godinama na aerodromu u Pribislavcu organizira razne manifestacije vezane uz zrakoplovstvo. Ovo je priča o njima.

Igor Štenglin
strastveni je padobranac već punih 27 godina. Posljednih šest kao tandem instruktor.

- Probao sam sve discipline u padobranstvu, čak i baise skakanje-skakanje s fiksnih objekata i ovo mi je sad tandem skakanje-tandem instruktur što bacam putnike iz aviona, kaže Štenglin.

Prije polijetanja sa svakim skakačem naprave obuku i nakon 15 minuta - spremni su za avanturu života. Upute se moraju pažljivo slušati.

Zrakoplov se diže na visinu od 4.000 metara iznad zemlje. Kako raste visina- raste i uzbuđenje avanturista željnih adrenalina. Svatko sa svojim dvojbama, strahovima, ali i znatiželjom čeka svoj trenutak iskrcavanja- jer povratka više nema.

Kako bi se mogli dobro orjentirati, padobrani se otvaraju kad se padobranci spuste ispod razine oblaka.

- Radili smo svugdje po svijetu. Hrvatska je samo jedna od mjesta gdje radimo. Ja sam osobno bio u Keniji, Zanzibaru, Kini, Egiptu. Na svim tim mjestima smo bili pozvani da sudjelujemo u padobranskim skokovima da radimo organizaciju tako da je i to jedan dobar pokazatelj kvalitete hrvatskih padobranaca, rekao je Anđelo Vuletić, tandem ekspert/ Aeroklub Međimurje.

Veliki problem im je što nemaju vlastiti avion, pa ga za ovakve prilike posuđuju od susjednih zemalja, no bez obzira na to ovo iskustvo se pamti zauvijek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!