Tarzan kakvog ne poznajemo u zadarskom HNK-u

06.12.2018.

10:36

Autor: Kristina Tartaro/V.M./HRT

Dean Krivačić i Alen Liverić

Dean Krivačić i Alen Liverić

Foto: - / -

Novo uprizorenje kultnog 'Tarzana' u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru potpisuje nagrađivani slovenski dvojac: redatelj Matjaž Latin i autor teksta Rok Viličnik.
Novo uprizorenje kultnog 'Tarzana' u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru potpisuje nagrađivani slovenski dvojac: redatelj Matjaž Latin i autor teksta Rok Viličnik.

Svojevrsni je to nastavak priče o kralju džungle, ali za publiku posve nenadani obrat na sceni kada se u život poznatog ljubavnog para umiješa netko treći. Naizgled trivijalna priča mnogo je više od toga.

Tarzana su sustigle godine, a Jane sve više guši džungla, čezne za materijalnim bogatstvima, nedostaje joj urbani život i sve ono što ga čini lagodnim. Kada se u tu priču umiješa rafinirana i kozmopolitska hijena Mike, igra tek počinje i stvara se ljubavni trokut.

Ideja je krenula od tog ljubavnog trokuta prema važnijoj priči: što u biti čovjek radi u životinjskom carstvu i koliko smo mi sami životinje, a koliko smo ljudi,  kaže autor teksta Rok Vilčnik.

Redatelj Matjaž Latin napominje, pak, da se ne radi o parodiji Tarzana: U krajnjoj liniji, predstava govori puno šire o mnogim problemima na jedan duhovit način.

U predstavu su unijeli atraktivnu vintage estetiku, poznatu iz stripova i filmova, kombiniranu sa suvremenom pričom. Izvrsnu glumačku trojku predvodi Alen Liverić u naslovnoj ulozi. On se trudi biti čovjek, a i ja se trudim biti čovjek,  kaže Liverić, a Dean Krivačić, koji tumači ulogu hijene, dodaje: On je na kraju više životinja, a ja više čovjek...

Verzija je to 'Tarzana' na kakvu publika nije naviknuta: Nalazi se između drame i komedije pa čak i 'trasha', kaže autorski dvojac koji ne krije da su ih inspirirali i slični filmovi iz kojih je, uostalom, proizašao Tarzan.

Je li svijet u kojem živimo džungla i što je ono što nas čini ljudima - neka su od pitanja koja postavlja ova predstava istodobno problematizirajući mnogo dublje teme: od muško-ženskih odnosa, ekologije, kapitala do novca. Prema prvim reakcijama publike zadarski HNK, čini se, ima hit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!