Predsjednik Zoran Milanović na Terezijani "dočekao" caricu Mariju Tereziju

18.06.2022.

20:59

Autor: Marijana Kranjec/M.M./Dnevinik/IMS/HTV/HRT

Terezijana - turističko-zabavna manifestacija

Terezijana - turističko-zabavna manifestacija

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Terezijana je turistička manifestacija u Bjelovaru, koja se svake godine održava drugog vikenda u mjesecu lipnju, već 26 godina zaredom. Nastala je u spomen na austrijsku caricu Mariju Tereziju, koja je utemeljila Bjelovar 1756.

Terezijana počinje dolaskom kočije Marije Terezije i prigodnim uvodnim programom.

Okosnicu Terezijane čini glazbeni program s nastupima hrvatskih i stranih pop zvijezda, etno, jazz, retro glazbenika, tamburaških sastava, kulturno-umjetničkih društava.

U sklopu Terezijane održava se i prikaz povijesne bitke Babotučke vojne. Organizatori, Turistička zajednica Bilogora Bjelovar, očekuju da bi ovogodišnju Terezijanu, najzabavniju carsku priču središnje Hrvatske, moglo posjetiti i do 50 tisuća ljudi.

- Raskošnija povorka s oko 500 sudionika i povijesnim postrojbama iz caričina vremena, a raskošnija je i cijela priredba koja grad vraća u barokno doba. No nije ni to bez razloga jer pokrovitelji Terezijane ovaj su put Ministarstvo turizma i predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je s građanima i gradskim čelnicima prvi put osobno dočekao caricu, rekla je HRT-ova novinarka Marijana Kranjec.

- Uprizorenje bilogorske legende o suprotstavljanju moćnoj turskoj vojci, samo je dio prebogatog programa ove godine čak petodnevne manifestacije. Posjetitelji se već broje u desecima tisuća, a sve do sutra navečer nude im se izložbe, koncerti, nastupi uličnih zabavljača, ali i izvorni domaći proizvodi koje mogu kušati i kupiti, istaknula je HRT-ova novinarka.

Terezijana je ovaj put doista opravdala naziv najzabavnije carske priče središnje Hrvatske.

- Ovo je definitivno najbolja Terezijana ikada, već vidimo po svim brojkama i zauzetosti svih smještajnih kapaciteta na području grada, već gotovo tjedan dana su oni dupkom puni, rekao je Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik.

- Bjelovarski kvargl je isto kao i paški sir zaštićeni hrvatski sir. Sretni smo što smo tu, čestitam organizatorima na prekrasnoj manifestaciji mi smo tu prvi put, ali nadam se ne i zadnji, rekla je Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!