10:55 / 07.12.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Tjedan poljskog filma na HTV3

'Karski'

'Karski'

Foto: - / -

Ciklus filmova ‘Idemo na poljski film’ prikazujemo od večeras, 7. prosinca, do 12. prosinca godine na Trećem programu Hrvatske televizije. Emitirat ćemo šest filmova kinematografije koja je itekako nagrađivana i priznata u svijetu.
Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu u suradnji s Poljskom televizijom i HRT-om predstavlja izbor filmova nastalih u proteklih deset godina, među kojima su i neki najnoviji.

Filmovi su različitih tema i žanrova - od  filma 'Poziv' o papi Wojtili, do višestruko nagrađivanih 'Zvijezda' - za ljubitelje nogometa te 'Željeznog mosta' i drugih naslova.

Film 'Poziv' redatelja Paweła Woldana iz 2020. koji večeras u 21,40 sati otvara ciklus, snimljen je u povodu 100. obljetnice rođenja sv. pape Ivana Pavla II. a radi se o TV adaptaciji kazališne predstave. Film prikazuje put mladoga Karola Wojtyłe, od njegova dolaska u Krakov na studij polonistike dokad ga za svećenika zaredi kardinal Adam Sapieha.

Radnja pokriva razdoblje Drugoga svjetskog rata - vrijeme kada budući papa duhovno sazrijeva, čita izvanredne knjige i sudjeluje u tajnom školovanju.

Za ljubitelje nogometa bit će prikazan nagrađivani film ‘Zvijezde’ (Jan Kidawa-Błoński, 2017.) o Janu Banaśu, nogometašu poljsko-njemačkog podrijetla, čuvenom desnom krilu poljske reprezentacije.

Od djetinjstva mu je najveća strast nogomet, a najveći suparnik ujedno odani prijatelj Ginter. Kako vrijeme prolazi, prijateljsko nadmetanje prelazi iz dvorišta na stadione šleskih nogometnih klubova.

Međutim, ovo nije kraj njihovom rivalstvu. Istinske emocije izranjanju kad se lijepa Marlena pojavi u životu ovih dviju sportskih zvijezda.

Film pod nazivom ‘Željezni most (Monika Jordan-Młodzianowska, 2019.) priča je o Kacperu i Oskaru koji rade u rudniku ugljena. Kacper, Oskarov nadređeni, u ljubavnoj je vezi s njegovom ženom Magdom, pa u želji da provede što više vremena s njom, naređuje mu da radi u udaljenom i opasnom dijelu rudnika.

Kad dolazi do pucanja stijene i Oskar ostaje zarobljen u rudniku, ljubavnici osjećaju krivnju da su neizravno pridonijeli nesreći te pokreću dramatičnu akciju spašavanja.

Film ‘Karski' (Magdalena Łazarkiewicz, 2015.) prikazuje priču o Janu Karskom, ikonom borbe za ljudska prava tijekom Drugog svjetskog rata, kao i o njegovom utjecaju na buduće generacije.

Jan Karski bio je izuzetno inteligentan i vješt diplomat, imenovan za izaslanika Poljske podzemne države, kada je izvještavao Britance i Amerikance o holokaustu.
Tjedan poljskog filma: drama Karski Višestruko nagrađivani poljski film ‘Venecija' (Jan Jakub Kolski, 2010.) u čijem je središtu mladi dječak Marek koji voli Veneciju, grad koju su posjetili njegovi roditelji, ali koji on nikada nije posjetio.

Putovanje će se održati u ljeto 1939. godine, no zbog sukoba s Njemačkom koji eskalira umjesto u Veneciju dječak je poslan k svojoj tetki koja mu u podrumu stvara ozračje Venecije.

Isti redatelj predstavlja se i filmom 'Jasminum' iz 2006., smještenim u samostanu, gdje žive trojica redovnika s posebnim darom. Svatko od njih ima drugačiji miris sremze, trešnje i šljive koji imaju i čarobne moći.

Jednoga dana mlada restauratorica slika dolazi u samostan sa svojom kćeri kako bi obnovila jednu od tamošnjih slika, no petogodišnja djevojčica toliko je znatiželjna da to unese mnogo nemira u miran život redovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!