Tko je do suza nasmijao Komedijinu premijernu publiku?

11.02.2020.

11:46

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Nakon subotnje premijere, nedvojbeno je - kazalište Komedija ima novu hit-predstavu. Barem ako je suditi prema dobrom raspoloženju publike nakon što je pogledala komičnu farsu 'Brat bratu', u režiji Lee Anastazije Fleger.
Nakon subotnje premijere, nedvojbeno je - kazalište Komedija ima novu hit-predstavu. Barem ako je suditi prema dobrom raspoloženju publike nakon što je pogledala komičnu farsu 'Brat bratu', u režiji Lee Anastazije Fleger.

Zagrebačko kazalište koje, nakon ostavke Krešimira Batinića, očekuje imenovanje novog ravnatelja, odabirom komada britanskog majstora humora Raya Cooneyja i njegova sina Michaela, pogodilo je ukus publike.

Tri brata su uvijek tu jedan za drugoga - često kada je potrebno, ali još češće kada uopće nema potrebe za time, a kada se u priču upletu socijalna radnica, sirijski izbjeglice i ruski mafijaš, zabava je zajamčena.

Evo dojmova publike: Jako zgodno i super i duhovito, a zapravo i istinito; predstava je izvrsna, puna humora i zafrkancije; jako dobra režija, jako dobar tekst, glumci su fenomenalni; smijeha od početka do kraja, izvanredna, izvanredna gluma, glumci su savršeni; predstava je u svakom segmentu sjajna.

Predstavu brzih dijaloga i začudnih situacija 'Brat bratu', odnosno u originalu 'Tom, Dick i Harry' napisali su otac i sin Ray i Michael Cooney. Britanski majstor klasične komedije Ray Cooney već je desetljećima jedan od najviše prevođenih britanskih pisaca, njegova su djela prevedena na više od 40 jezika.

- Cooney je zapravo takav autor da svoje likove dovodi u potpuno apsurdne situacije, znači predstava počne potpuno normalno - braća, da bi pomogli svom drugom bratu zapravo ga dovedu u potpuni kaos koji samo raste i raste i nema kraja, napominje redateljica Lea Anastazija Fleger.

A u kaosu se ne mogu snaći ni braća: Brdo problema se dogodi u samo nekih sat i pol u čovjekovom životu dok pokušava sa svojom ženom posvojit dijete, ističe glumac Ronald Žlabur.

- Cooney je jednostavno takav, on nađe nekoga tko će zakomplicirati stvar, kaže glumac Ivan Magud, a njegov partner Igor Mešin dodaje: Zato i mi postojimo, dva brata da mu potpuno život zakompliciramo. Onaj jedan dan koji je trebao proći divno i krasno, završava katastrofično i užasno, ali je happy end, to je najbitnije, otkriva Mešin.

Usred obiteljskih zavrzlama, Komedijina predstava, 'Brat bratu', na simpatičan način pokazuje da se čak i iz najapsurdnijih situacija može pronaći izlaz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!