Tko su prvi hrvatski kečeri?

31.01.2019.

14:58

Autor: Ivona Zadro/HRT

-

-

Foto: - / -

Profesionalno hrvanje najrazvijeniji je oblik zabave u SAD- u, Japanu, Meksiku i Brazilu. U Hrvatskoj za sada ima 16 kečera koji nastupaju pred publikom.
The Rock, Triple H, Undertaker, Rey mysterio, Randy Orton, John Cena, poznata su kečerska imena. Njihovim nastupima dive se mnogi muškarci i djevojke kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Profesionalno hrvanje zvano wrestling u Hrvatskoj je osnovano 2005. u selu Kamenac u Baranji. Osnovali su ga Laslo Novak i Antonio Ilić. Prve borbe održavale su se na nogometnom igralištu, a 2007. postali su prava atrakcija Baranje. Danas većinom treniraju u Zagrebu.

Ninoslav Maričić preko dana radi miran posao u tiskari i nitko ne bih rekao da je hrvatski kečer. U svojim nastupima pretvara se u pravog ratnika i nitko mu ne želi biti protivnik. Njegovo umjetničko ime je Debelo Đubre, a specijalnost u ringu mu je "iživljavanje nad protivnicima".

Naglašava da je wrestling ili profesionalno hrvanje, spoj sporta i umjetnosti. Kaže da je teško uskladiti poslovne i obiteljske obveze, ali kada se radi s ljubavlju sve se stigne.

Dominik Grimm, umjetničkog imena Last brother Grimm, naglašava da su kečeri sportaši, i da je taj sport zapravo sportsko kazalište. Njime se pokazuje ljubav prema teatru i sportu, zabavi gdje publika ima interakciju s hrvačima. Ističe da kečeri pružaju zabavu na način koji nije konvencionalan.

Grimm koji je student informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu kaže da osim treniranja u ringu, pohađaju satove glume, te se usavršavaju na mnogim razinama i dimenzijama kako bi mogli pružiti puni produkt publici.

Arian Roči po zanimanju profesionalni vojnik iz Vinkovaca, počeo se baviti wrestlingom još kao dijete, prije 13 godina. U Zagreb dolazi vikendom na treninge, a u Vinkovcima trenira 4 puta tjedno s svojim prijateljima kečerima. U klubu Močvara, 23. prosinca osvojio je Titulu prvaka Hrvatske. Kaže da nije bilo lako ali trud se isplatio.

Ivan Holetić, umjetničkog imena Ice Nine, po zanimanju je logističar u prijevozničkoj kompaniji. Postao je kečer jer mu je to kao dječaku bio san. Trenira u ringu, te polazi satove glume svaki utorak. Treninizi su naporni, trenira sve vještine koje može usavršiti, te nastoji biti na svakom treningu sve bolji i bolji.

Profesionalno hrvanje najrazvijeniji je oblik zabave u SAD- u, Japanu, Meksiku i Brazilu. U Hrvatskoj za sada ima 16 kečera koji nastupaju pred publikom. Među njima su i dvije djevojke. Suzana Rušec, umjetničkog imena Suzana Black i Kristina Berglez, zvana Kiki Gemstone.

Slastičarka po zanimanju, Kristina, kaže da joj wrestling odgovara da se riješi stresa, počela je trenirati prije godinu dana.  Hrvanjem se počela baviti sasvim slučajno. Još kao mala pratila je kečere na televiziji, skupljala je sličice, te kada je ugledala plakat odmah se pridružila momcima. Zajedno treniraju i nema razlike među njima. Njezina obitelj nije oduševljena tim sportom, jer izgleda dosta opasno.

Antonio Ilić, Frozen Fire, organizator je Prvih hrvatskih kečera. Počeo je trenirati hrvanje još kao dijete iz šale. Kada je s prijateljima shvatio da borbe vole gledati njihovi Slavonci, dao se u organizaciju kečera. Kaže da je jako teško organizirati nastupe, zbog financija. Za njega je borba ples, uživanje, kazalište, show, sport, sve u jednom. Očekuje da se na nastupima svi dobro zabave, da se zajednica širi, da što više gledatelja počne posjećivati njihove borbe i poziva sve koji su zainteresirani da im se pridruže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!