Odustao na 12. pitanju o umjetnicima koji su radili "vrata do vrata"

08.06.2023.

21:05

Autor: HRT

Ninoslav Vitorac

Ninoslav Vitorac

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Novo izdanje popularnoga game showa obilježila je kvizaška avantura dvojice natjecatelja. Student Marin Bogdanić nije osvojio 10.000 eura poslušavši odgovor publike, a Ninoslav Vitorac je, pak, odustao na pitanju za 18.000 eura, do njega stigavši zahvaljujući neprihvaćanju mišljenja publike na jednom od prethodnih pitanja. Marinu je "presudio" ugledni švicarski filmski festival, a Ninoslavu - velikani renesansnih monumentalnih djela vjerske tematike. 

Najuspješniji u prvoj večerašnjoj igri "Najbrži prst", 24-godišnji Marin Bogdanić iz mjesta Strahoninec pokraj Čakovca džokera "zovi" iskoristio je na osmom pitanju za 1000 eura.  

Marin Bogdanić

Marin Bogdanić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Student geografije na PMF-u, naime, nije znao tko se retorički zapitao "Možete li napuniti moju lulu? Ne to je samo prikaz, nije li?". Džoker je istaknuo da bi riječ trebala biti o Renéu Magritteu. Uz spomenuto slikarevo ime, ponuda odgovora sadržavala je i imena umjetnika Maxa Ernsta, Salvadora Dalíja i Marcela Duchampa. Natjecatelj je prihvatio džokerov točan odgovor jer je riječ o slici belgijskog slikara nadrealizma Magrittea na kojoj se nalazi lula ispod koje je napisano Ovo nije lula. 

Marin Bogdanić

Marin Bogdanić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Ne bi li doznao prostire li se Kurdistan, Mandžurija, Kašmir ili Beludžistan teritorijima najviše država, na idućem pitanju upotrijebio je džoker "pola-pola". Njegovom upotrebom u suženu izboru ponude ostali su Kurdistan i Kašmir pa se opredijelio za Kurdistan i osvojio 2500 eura.

Kurda ima, pojasnio je potom Tarik, u velikom dijelu istočne Turske, sjeveroistočnom Iraku, sjeverozapadnom Iranu, Siriji a po nekim izvorima čak i malom dijelu Armenije. Kašmir i Beludžistan dijele tri države, a Mandžurija je samo kineska. 

Marin Bogdanić

Marin Bogdanić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Poklonio povjerenje publici...


Posljednjega džokera, "pitaj publiku", Marin koji je u slobodno vrijeme košarkaški sudac na terenima diljem regije i Hrvatske, iskoristio je na 11. pitanju za 10.000 eura upitavši je na glavnom trgu kojega švicarskoga grada 8000 gledatelja uživa u filmskom festivalskom programu. Je li riječ o Lausannei, Locarnu, Luganu ili Luzernu? 

Marin Bogdanić

Marin Bogdanić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Pet posto glasova publika je dala Lausannei, 10 posto Locarnu, 55 posto publike glasalo je za Lugano, dok je za Luzern glasalo njih 30 posto. I Marina je vukao odgovor kojemu je dan najveći postotak glasova pa je odlučio ponuditi ga kao konačan. No, jedan od najstarijih europskih filmskih festivala koji se održava od 1946. godine odvija se na glavnom trgu u švicarskom Locarnu. 

Galerija
Rezultati glasanja publike, Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Marin Bogdanić , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT

Nakon što je Marin "Milijunaša" napustio s 5000 eura, u "vrući" stolac sjeo je najuspješniji u drugoj večerašnjoj igri "Najbrži prst", Ninoslav Vitorac iz Zagreba.

Džoker: "Gdje si mene našao?"


Na pitanju za 2500 eura otac dviju kćeri, inače rodom iz Siska, koji u slobodno vrijeme čita, trči, boksa te ide na neke svirke, iskoristio je dva džokera.

Nije znao je li Otis Redding 1967. izjavio da pjesmu koju je napisao dvije godine prije, više ne smatra svojom već pjesmom Billie Holiday, Elle Fitzgerald, Dolly Parton ili Arethe Franklin.  

Ninoslav Vitorac

Ninoslav Vitorac

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

- Gdje si mene našao s tim?, upitao ga je džoker "zovi" koji mu nije mogao pomoći.

Potom je Ninoslav odlučio pitati publiku koja je 20 posto glasova dala Billie, 15 posto Elli, 35 posto glasova Dolly te 30 posto Arethi. Natjecatelj ipak nije poslušao publiku rekavši da je Dolly pisala i za sebe i za druge te je za odgovor ponudio drugog džokerova favorita - Arethu Franklin.

Ispravno je odlučio jer je riječ o pjesmi Respect koja je najpoznatija upravo u njezinoj izvedbi.  

Rezultati glasanja publike

Rezultati glasanja publike

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Koji su velikani renesanse neko vrijeme slikali freske udaljeni stotinjak metara jedan od drugoga, glasilo je pitanje za 18.000 eura. Ponuđeni odgovori bili su Leonardo i Michelangelo, Michelangelo i Rafael, Rafael i Botticelli te Botticelli i Leonardo.

Ninoslav je upotrijebio posljednjega džokera čijom su upotrebom iz sužena izbora ponude izostali Leonardo i Michelangelo te Rafael i Botticelli. 

Ninoslav Vitorac

Ninoslav Vitorac

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

No ipak je odustao, nastup u kvizu zaključivši s osvojenih 10.000 eura. Potom je ustvrdio da bi se opredijelio za Botticellija i Leonarda i - pogriješio bi.

- Radili su gotovo vrata do vrata! Rafael je u Apostolskoj palači slikao Atensku školu, a Michelangelo oslikavao zidove Sikstinske kapele, pojasnio je Tarik. 

Ninoslav Vitorac

Ninoslav Vitorac

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Niste li pogledali večerašnji game show Tko želi biti milijunaš?, možete ga pronaći na multimedijskoj platformi HRTi, gdje je dostupan uz vremensko ograničenje, ili ga pogledati u repriznom terminu koji slijedi u petak, 9. lipnja, na Drugom programu HTV-a u 16:15. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!