Znate li vi simboliku darova triju kraljeva?

08.12.2022.

21:09

Autor: HRT

Maja Pavlinić

Maja Pavlinić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

U novom izdanju popularnoga "Milijunaša" dvoje je natjecatelja zapelo na pitanju za 16.000 kuna. IT-jevac Dominik Đurek na njemu je upotrijebio dva džokera te pogodio točan odgovor, dok kustosica Maja Pavlinić, nakon svih iskorištenih džokera, nije uspjela otvoriti sljedeće pitanje.  

Večerašnji game show počeo je igrom "Najbrži prst" u kojoj je najuspješniji bio 34-godišnji Dominik Đurek. Nakon što mu je džoker "zovi" rekao da ne može odgonetnuti glumi li Sylvester Stallone, Bruce Willis, Steven Seagal ili Jean-Claude Van Damme u filmu koji će si posuditi protagonist pjesme Hladnog piva "Nije sve tako sivo", Dominik je na devetom pitanju upotrijebio i džoker "pola-pola". 

Dominik Đurek

Dominik Đurek

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Njegovom upotrebom u suženu izboru ponuđenih odgovora ostali su Steven Seagal i Jean-Claude Van Damme pa je IT-jevac sa zagrebačkom adresom odlučio pogađati točno se opredijelivši za Van Dammea. 

Za prelazak drugoga praga bila mu je potrebna pomoć publike koju je upitao u kojoj su valuti bile izražene cijene u zagrebačkim trgovinama na početku prošlog stoljeća. U dinarima, forintama, krunama ili pak šilinzima? 

Dominik Đurek

Dominik Đurek

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Publika je 46 posto glasova dodijelila dinarima, 13 posto forintama, 34 posto glasova krunama, a 7 posto šilinzima. 

Natjecatelj je naposljetku kviz napustio s 1000 kuna odgovorivši da je riječ o forintama, no od 1892. do 1918. u optjecaju su bile austro-ugarske krune. 

Dominik Đurek

Dominik Đurek

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

U "vrući" stolac potom je sjela Zagrepčanka Maja Pavlinić. Magistra povijesti umjetnosti i antropologije te kustosica u jednoj galeriji također je zapela na 9. pitanju za 16.000 kuna te je na njemu iskoristila sva tri džokera.

Koliko su darova biljnog podrijetla tri kralja donijela Isusu, glasilo je pitanje uz ponuđene odgovore - nijedan, jedan, dva i tri. Maja se prvo odlučila za džoker "pola-pola" kojim su potom iz ponude izostali odgovori nijedan i tri, pa je zatražila i pomoć publike. Odgovoru jedan publika je dala 52 posto glasova, a odgovoru dva 48 posto.

I džoker "zovi" u zadanom je vremenu uspio ustvrditi tek da su spomenuti darovi sadržavali zlato, tamjan i smirnu (što je rekla i sama natjecateljica), dodavši za smirnu da je riječ o nekoj vrsti pomazanja.

Maja se opredijelila za odgovor jedan pa je i ona, kao i njezin prethodnik, game show napustila s iznosom od 1000 kuna. Naime, tri kralja donijela su Isusu dva dara biljnog podrijetla (mirise te tamjan).

Maja Pavlinić

Maja Pavlinić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Propuštenu ovotjednu emisiju "Milijunaša" možete pronaći na multimedijskoj usluzi HRTi gdje je dostupna uz vremensko ograničenje. Provjerite svoje znanje te se usput nasmijte Tarikovim dosjetkama! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!