Kobno pitanje za 64.000 kuna o ulozi Daniela Day-Lewisa

25.11.2021.

20:59

Autor: Z.Z./HRT

Leo Košuta

Leo Košuta

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Dvojica natjecatelja u novom izdanju game-showa "Tko želi biti Milijunaš?" točnim odgovorima na 10. pitanje prešli su drugi prag osvojivši tako po 32.000 kuna. Ivanu Kokotu iz Korenice na 11. pitanju presudile su brazde Sredozemnog mora, a Leu Košuti iz Zagreba, također na 11. pitanju, lik Daniela Day-Lewisa za koji nije osvojio Oscara.

Na "vrući" stolac prvi je večeras sjeo najuspješniji u igri "Najbrži prst", Ivan Kokot iz Korenice, profesor engleskog i pedagogije.

Natjecatelj je s lakoćom stigao do 8. pitanja na kojem je zatražio pomoć znalaca priupitavši ih što je, prema mnogima, Nijemcima pomoglo da 1954. ostvare "čudo u Bernu": kopačke, štitnici, znojnici ili dresovi. Odabrani znalac Bruno pojasnio je kako se radi o kopačkama.

Naime, prva primjena takvih cipela sa šiljcima bila je čak za vrijeme Olimpijade u Berlinu tijekom koje je Jesse Owens, dok je trčao, nosio cipele sa šiljcima Adolfa i Rudolfa Dasslera. Prihvaćanjem znalčeva odgovora Ivan je osvojio 8.000 kuna.

Ivan Kokot

Ivan Kokot

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na 9. pitanju upotrijebio je džokera "zovi". U izboru ponuđenih odgovora o tome je li najviše kvadrata, trokuta, pravokutnika ili rombova u kineskoj slagalici tangram koja se sastoji od sedam pločica, poslušao je džokera i odlučio se za odgovor trokut, koji je ujedno bio i točan.

Ivan Kokot

Ivan Kokot

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Nije znao odgovor na pitanje o slavnom djelu koje je autora "proganjalo" od 1772. kad ga je započeo do 1831. kad ga je završio i preminuo. Je li riječ o djelu Émile ili o odgoju, Razbojnici, Faust ili Candide ili optimizam? Bez puno dvoumljenja uzeo je džoker "pola-pola". Ostala je dvojba - Razbojnici ili Faust. Niti nakon suženog izbora natjecatelj nije bio siguran, ali se ipak odlučio za Fausta i time prešao drugi prag osvojivši tako najmanje 32.000 kuna.

Ivan Kokot

Ivan Kokot

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Ostavši bez džokera na 11. pitanju u kojoj je brazdi Sredozemnog mora njegova najdublja točka: u Iberskoj, u Helenskoj, u Punskoj ili u Italskoj, nije bio siguran. Imao je dvojbu između Iberske i Punske. Nakon kraćeg promišljanja ponudio je netočan odgovor, Iberska brazda, i tako napustio kviz s iznosom drugoga praga. Točan odgovor bila je Helenska brazda koja se nalazi južno od Krete u Jonskome moru, što je dodatno pojasnio i znalac Ivan.

Galerija
Ivan Kokot  , Foto: Tko želi biti milijunaš?/HRT
Ivan Kokot , Foto:  Tko želi biti milijunaš?/HRT

Drugi "Najbrži prst" u kvizu imao je Leo Košuta, student medicine iz Zagreba.

Džoker "pola-pola" odlučio je iskoristiti stigavši na 7. pitanje u kojem su književnom djelu dvije zemlje zaratile zbog načina otvaranja tvrdo kuhanog jajeta: Alisa u zemlji čudesa, Gulliverova putovanja, Dobri vojak Švejk ili Vrli novi svijet. U suženom izboru ostali su odgovori Gulliverova putovanja i Vrli novi svijet. Odlučio se za Gulliverova putovanja, što je bio i točan odgovor.

Leo Košuta

Leo Košuta

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na devetom pitanju u kojem su današnjem gradu rođeni rimski carevi Valentinijan I. i Valent Flavije: Solinu, Vinkovcima, Puli ili Sisku, zatražio je pomoć znalaca. Odabrao je Josipa koji je ponudio i točan odgovor, a to su Vinkovci.

Leo Košuta

Leo Košuta

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Džokera "zovi" natjecatelj je zatražio na 10. pitanju o tome tko je izjavio da odbija biti član bilo kojeg kluba koji bi njega želio za člana: Marx, Engels, Lenjin ili Staljin. Džoker nije sa sigurnošću ponudio točan odgovor, prvo je rekao Marx, nakon čega se predomislio i rekao Lenjin, na kraju ponovno istaknuvši kako nije siguran. Natjecatelj je bio u velikoj dilemi i zbunjen džokerovim odgovorom, no na kraju se ipak odlučio za prvi odgovor svoga džokera, a to je Marx i tako osvojio 32.000 kuna. Naime, riječ je o legendarnom američkom komičaru Grouchu Marxu koji je navedenom izjavom uspio otkazati članstvo u jednom teniskom klubu.

Leo Košuta

Leo Košuta

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

U pokušaju osvajanja 64.000 kuna na pitanju o tome koji lik Danielu Day-Lewisu nije donio Oscara: američki predsjednik, pohlepni naftaš, vođa bande ili irski slikar, nakon dosta promišljanja i dvojbe oko vođe bande i irskog slikara natjecatelj je nažalost u konačnici ponudio netočan odgovor. 

Prije toga i sam je objasnio kako misli da slavni glumac nije osvojio Oscara za ulogu vođe bande, nakon čega je rekao da je njegov konačan odgovor irski slikar, te je, poput svoga prethodnika, kviz napustio s 32.000 kuna.

Galerija
Leo Košuta, Foto:  Tko želi biti milijunaš?/HRT
Leo Košuta , Foto:  Tko želi biti milijunaš?/HRT

Zadnje propušteno izdanje popularnoga "Milijunaša", vremenski ograničene dostupnosti, možete pronaći na našoj multimedijskoj platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!