Zagrepčanin odustao na sportskom pitanju za 125.000 kuna

05.05.2022.

20:58

Autor: Z.Z./HRT

Vanja Devčić

Vanja Devčić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Zagrepčanin Dino Božić, kojeg smo upoznali prošloga četvrtka, novo izdanje game-showa "Tko želi biti milijunaš?" napustio je s 32.000 kuna netočno odgovorivši na 12. pitanje iz povijesti. Drugi večerašnji natjecatelj Vanja Devčić iz Zagreba na 12. pitanju o sportu, ostavši bez džokera, nije htio riskirati. Odustao je i uzeo iznos od 64.000 kuna. Posljednji natjecatelj Ivan Mičić iz Zadra točnim odgovorom na 10. pitanje prešao je drugi prag. Uz preostala dva džokera pohod na milijun nastavlja idući četvrtak.

Programer Dino Božić u prošlotjednom "Milijunašu" točno je odgovorio na jedanaest pitanja i iskoristio sve raspoložive džokere.

Dino Božić

Dino Božić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Za 125.000 kuna upitan je koja je carica vladala Bizantom kad se Karlo Veliki proglasio carem: Irena, Teodora, Tamara ili Zoe.

- Jako zanimljivo pitanje. To su osamstote godine. Teodora mi je zazvonila odmah, Zoe mi je jako čudno, premoderno za ta vremena, kazao je Dino.

Iako nije znao odgovor, odlučio je pogađati i ponudio odgovor Teodora te napustio natjecanje s 32.000 kuna. Točan odgovor je Irena.

- Godina je osamstota. Papa nije priznavao njezinu vlast pa je rimskim carem proglasio Karla Velikoga. Inače Tamara je gruzijska kraljica, rekao je Tarik.

Kako je pojasnio i znalac Ivan Jurić, nije čudno da je Teodora najviše zazvučala jer je i najpoznatija. Ona je bila Justinijanova žena.

Dino Božić

Dino Božić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Najuspješniji u prvoj večerašnjoj igri "Najbrži prst" bio je Vanja Devčić, profesor povijesti i geografije iz Zagreba, arhivist u Državnom arhivu u Zagrebu.

Vanja Devčić

Vanja Devčić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

S lakoćom je stigao do sedmog pitanja o tome kojom je društvenom igrom dijelom bio nadahnut izgled QR koda, prema riječima svoga izumitelja: šahom, potapanjem brodova, križićem-kružićem, goom.

Odlučio se iskoristiti džoker "pola-pola" nakon čega su ostali odgovori: križićem-kružićem i goom.

- Mene stvarno taj QR kod ne podsjeća na križić-kružić kao što sam rekao, tako da pretpostavljam da se radi o igri koju ne znam, rekao je Vanja.

Odgovorio je goom i tako osvojio 4000 kuna.

- To je popunjena ploča za go s crnim i bijelim kamenčićima i podsjeća na crno-bijeli mozaik, kazao je Tarik.

Vanja Devčić

Vanja Devčić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na 9. pitanju trebao je odgovoriti u kojem "ubojitom" djelu ubojica nije čovjek: Anatomija jednog umorstva, Ubojstva u ulici Morgue, Ubojstvo u Orinet Expressu, Nazovi M radi umorstva.

Nije bio siguran pa je zatražio pomoć znalaca. Javili su se Bruno i Ivan.

Odabrao je Brunu koji je rekao da se može Vanji pridružiti u njegovu žalovanju što koristi džoker jer je sve dobro analizirao. Točan je odgovor B - Ubojstva u ulici Morgue. Ubojica je orangutan.

Prihvativši znalčev savjet Vanja je osvojio 16.000 kuna.

Vanja Devčić

Vanja Devčić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Posljednjeg džokera iskoristio je na 10. pitanju za 32.000 kuna. Džokera zovi upitao je: Budući da njezini hormoni kontroliraju rad drugih žlijezda, koja se žlijezda često smatra "glavnom": štitnjača, epifiza, hipofiza, timus. Džoker se dvoumio između hipofize i štitnjače, ali ga je više "vukla" hipofiza kao i Vanju. Odlučio ga je poslušati i rekao hipofiza te tako prešao drugi prag.

Na 11. pitanju upitan je: John Pasche dizajnirao je logotip The Rolling Stonesa nakon što mu je Mick Jagger pokazao ilustraciju koje božice: Amaterasu, Kali, Ištar, Freyje?

Odgovoro je Kali što mu je donijelo 64.000 kuna.

Ostavši bez džokera, nije htio riskirati na 12. pitanju za 125.000 kuna o tome koja je najmanja neovisna država s olimpijskim odličjem: Lihtenštajn, San Marino, Nauru, Tuvalu.

Rekao je da ne zna odgovor na ovo pitanje i da odustaje. Natjecanje je napustio s 64.000 kuna. Da je odgovarao rekao bi San Marino, što bi bio i točan odgovor.

Drugi najuspješniji u igri "Najbrži prst" bio je Ivan Mičić iz Zadra.

Ivan Mičić

Ivan Mičić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Nije znao odgovor na 9. pitanje o tome kojem stadionu nedostaje 646 stolica da se kapacitet zaokruži na 100.000 sjedećih mjesta: Westafalenstadionu, Camp Nouu, Stade de Franceu, Wembleyju.

Ivan je rekao da nogomet nije njegovo područje i da će ovdje pitati "znalce". Javio se Josip Buklijaš.

- Nisam siguran za sve stadione koliki im je kapacitet, ali jednostavno mogu prevesti pitanje na način koji od ovih stadiona ima najveći kapacitet jer mislim da ostala tri imaju oko 80 tisuća. Najviše po meni ima Camp Nouu, tako da bi to trebao biti točan odgovor, kazao je Josip.

Ivan je prihvatio znalčev odgovor i osvojio 16.000 kuna.

Deseto filmsko pitanje glasilo je: Koji filmski lik ima strah od letenja: Benjamin Braddock, Enrico Rizzo, Raymond Babbitt, Ted Kramer.

Nakon dužeg promišljanja odlučio se za odgovor Raymond Babbitt i tako osigurao iznos od najmanje 32.000 kuna.

Idući četvrtak Ivan iz Zadra nastavlja svoj pohod na milijun kuna otvaranjem 11. pitanja za 64.000 kuna i s preostala dva džokera "zovi" i "pola-pola".

Ako ste propustili novo izdanje "Milijunaša", pronađite ga na našoj multimedijskoj platformi HRTi gdje je dostupno uz vremensko ograničenje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!