Uloga Margaret Herrick kobna za osvajanje 125.000 kuna; znate li odgovor?

09.12.2021.

20:58

Autor: Z.Z./HRT

Robert Međurečan

Robert Međurečan

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Ovotjedni game-show "Tko želi biti milijunaš?" 7. pitanjem za 4000 kuna, te sva tri džokera na raspolaganju otvorila je 41-godišnja profesorica engleskog jezika i povijesti iz Zagreba Helena Buranji. Za nju je bilo kobno 8. pitanje o tome koja su dva otoka povezana pokretnim mostom. Nisu joj pomogla niti sva tri džokera pa je završila natjecanje s osvojenih 1.000 kuna. Robertu Međurečanu iz Zagreba presudila je na 12. pitanju uloga Margaret Herrick na Akademiji filmske umjetnosti. Odlučio je pogađati, no s ponudom netočna odgovora kviz je napustio sa 32.000 kuna. Treći "Najbrži prst" Jan Furlan dobio je pozivnicu za idući četvrtak, kada nastavlja pohod na milijun kuna.

Helena Buranji znala je odgovor na 7. pitanje o tome tko je rekao: "Ne činiti ništa ponekad je najnasilnije što možemo učiniti": Micek, Mucek, Žižek ili Dedek. Ustvrdila je da je riječ vjerojatno o filozofu Slavoju Žižeku, što je bio i točan odgovor.

Tarik je pojasnio da je Micek, Mucek i Dedek zabavni dječji roman Mate Lovraka o dječaku, njegovu djedu i jednom zecu.

Helena Buranji

Helena Buranji

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na 8. pitanju natjecateljica je priznala da je geografija njezina vrlo slaba točka i da nema pretjerano iskustvo ljetovanja, a radilo se o pitanju koja su dva otoka povezana pokretnim mostom: Cres i Lošinj, Pag i Vir, Pašman i Ugljan ili Brač i Šolta.

Prvotno se odlučila za džoker "zovi" jer je konstatirala da joj opcija "pola-pola" ne bi pomogla. Ipak je na kraju prihvatila prijedlog voditelja i upitala znalca Brunu. On nije bio u potpunosti siguran i ponudio je odgovor Pašman i Ugljan, ali također je i savjetovao natjecateljici da njegov odgovor možda potvrdi još nekim džokerom.

Helena Buranji

Helena Buranji

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Potom je prepolovila ponuđene odgovore i pokazalo se da je znalac bio na pogrešnom tragu. Ostali su odgovori Cres i Lošinj te Pag i Vir.

Helena Buranji

Helena Buranji

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Zatražila je i posljednji džoker "zovi" koji je s dosta velikom sigurnošću rekao da se radi o Pagu i Viru, što je ona i prihvatila. Ni tri džokera nisu pomogla na ovom pitanju jer je točan odgovor bio Cres i Lošinj. Tako je Helena Buranji natjecanje napustila s osvojenih 1000 kuna.

Naime, prema pojašnjenju voditelja Vir je povezan pokretnim mostom s kopnom, ali ne i Pagom. Pašman i Ugljan povezani su mostom koji nije pokretan, a Brač i Šolta nisu uopće povezani. 

U prvoj večerašnjoj igri "Najbrži prst" najbolji je bio Robert Međurečan iz Zagreba koji se u zadnje vrijeme bavi pisanjem. Njegov novi roman izlazi iza Nove Godine.

Kada bi njemu davao indijansko ime bio bi "Muškarac kojeg sam čitao", našalio se Tarik.

Robert Međurečan

Robert Međurečan

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na 5. pitanju Čega je previše nije dobro... ni s kruhom, ni s mlijekom, ni s vrhnjem, ni sa sirom. Natjecatelj je rekao da za to nije čuo, ali da misli da se ide po principu da ako je nešto premasno, ni s kruhom nije za pojesti. Odgovorio je točno i osvojio 1000 kuna.

Za 2000 kuna upitan je sjemenke koje je biljke, uz ponešto smokvi, naranči i limuna, diplomat Jean Nicot 1560. poslao kraljici Katarini Medici: tulipana, rajčice, duhana ili orhideje. Početno razmišljanje navelo ga je na pomisao da se radi o tulipanima ili rajčicama. Vrlo brzo shvatio je da je ipak riječ o duhanu. Po Jeanu Nicotu je osnovni aktivni sastojak koji se nalazi u duhanu, dobio ime: nikotin. 

Robert Međurečan

Robert Međurečan

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Nije bilo glatko niti na 7. pitanju o tome koje su novine 1931. naručile izradu fonta koji će koristiti sljedećih 40 godina: The Guardian, The Telegraph, The Times, The Independent.

Rekao je da prvo mora promisliti koje su novine postojale 1931. godine. Nakon što ga niti jedan odgovor nije "vukao", zamolio je znalce za pomoć. Javio se Ivan i pojasnio kako je natjecatelj u glasnom razmišljanu već dao i sam odgovor, kada ga je Tarik pitao kojim fontom pišete svoj new times roman. Ovo je više informatičko nego novinarsko pitanje. Trebalo je malo prevrtjeti standarde najčešće korištene fontove u Wordu i vrlo lako se tada dođe do odgovora The Times. Tim je točnim odgovorom natjecatelj osvojio 4000 kuna.

Robert Međurečan

Robert Međurečan

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na 8. pitanju znao je odgovor o tome tko je napisao roman o kockanju da otplati svoje kockarske dugove: Tolstoj, Turgenjev, Nabokov ili Dostojevski. Odgovor Dostojevski donio mu je 8000 kuna.

Odgovorivši točno i na 10. pitanje o četveroslovnom nazivu slova Z u fonetskoj abecedi Sjevernoatlantskog saveza osvojio je 32.000 kuna i tako prešao drugi prag.

Nije znao odgovor na pitanju za 64.000 kuna koju je singlicu Josipa Lisac objavila 1973.: Na, na; Na, na, na; Na, na, na, na ili Na, na, na, na, na.

Robert Međurečan

Robert Međurečan

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Odustao je od prvotno željenog džokera "pola-pola" jer s obzirom na to da ne zna odgovor, to mu ne bi pomoglo. Iskoristio je džoker "zovi" koji je rekao "da ne bi stavio ruku u vatru", ali da je prilično siguran da se radi o odgovoru Na, na, na. Uzevši njegov odgovor s rezervom, zatražio je i džoker "pola-pola". Pokazalo se da je džoker "zovi" ponudio netočan odgovor. Ostala je dvojba: Na, na, na, na ili Na, na, na, na, na. Odlučio se za odgovor Na, na, na, na.

Robert Međurečan

Robert Međurečan

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Znalac Josip prokomentirao je odgovor natjecatelja i rekao da se nada da je u krivu, ali da se ne slaže s natjecateljem jer misli da je točan odgovor Na, na, na, na, na.

Robert Međurečan ponudio je točan odgovor i tako osvojio 64.000 kuna.

Ostavši bez džokera na 12. pitanju za 125.000 kuna bio je upitan što je u Akademiji bila Margaret Herrick koja je figuri Oscara dala ime: glasnogovornica, knjižničarka, garderobijerka ili daktilografkinja. Imao je dvojbu između garderobijerke i daktilografkinje. Odlučio se igrati i ponudio netočan odgovor daktilografkinja. Naime, Margaret Herrick bila je knjižničarka. Robert Međurečan osvojio je 32.000 kuna.

Drugi "Najbrži prst" večeras imao je Jan Furlan koji je dobio pozivnicu za idući četvrtak i nastavlja svoj pohod na milijun kuna.

Jan Furlan

Jan Furlan

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Najnovije izdanje game-showa "Tko želi biti milijunaš?" dostupno je i na našoj multimedijskoj platformi HRTi, uz vremensko ograničenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!