Koja to europska država ima na zastavi dvije crvene krave?

16.06.2022.

21:00

Autor: HRT

Dino Midžić

Dino Midžić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Večerašnjeg "Milijunaša", posljednje izdanje sezone, obilježili su nastupi trojice natjecatelja. Dvojica su otvorila pitanja za 125.000 kuna - Vladimir Dadić i Zoran Martinić Cezar. Vladimir je kući otišao s 32.000 kuna jer nije znao koliko je trajalo svako izdanje Olimpijskih igara u ovom stoljeću. Zoran je odustao od odgovora na 12. pitanje - što je doslovce bio prvi računalni bug. Dino Midžić nije znao što se nalazi na grbu zastave Andore pa je kviz napustio s 32.000 kuna. 

Splićanin Vladimir Dadić nastavio je svoj pohod na milijun u popularnom kvizu "Tko želi biti milijunaš?" odgovarajući na pitanje za 125.000 kuna. U prošlom izdanju popularnog showa iskoristio je sva tri džokera i osvojio 64.000.

Večerašnje pitanje je glasilo: Koliko je trajalo svako izdanje Olimpijskih igara u ovom stoljeću? Mogao je birati između 17, 20, 23 i 26 dana. 

Vladimir Dadić i Tarik Filipović

Vladimir Dadić i Tarik Filipović

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Vladimir je smatrao da je 17 dana premalo, a 26 previše. Odlučio je riskirati i kao konačni odgovor rekao 23 dana. I znalci su mislili da je to točan odgovor. No nitko nije bio u pravu i Vladimir je kviz napustio s 32.000 kuna. 

- Nekada su Olimpijske igre trajale puno, puno dulje. Rekord su Olimpijske igre 1908. godine koje su održane u Londonu i trajale 187 dana. U ovom stoljeću trajale su 170 dana manje - samo 17, objasnio je voditelj Tarik Filipović.

Podsjetio je da je prošlo 19 godina od kada smo, jedini put, dobili točan odgovor na milijunsko, 15. pitanje.

Nakon Vladimira u stolac nasuprot Tariku sjeo je Dino Midžić, liječnik specijalist obiteljske medicine iz Zagreba. Sve je bilo dobro do 7. pitanja za 4.000 kuna, a onda je zatrebao prvog džokera. Nije znao koji je vatreni u Rusiji 2018. nosio dres s brojem koji se skriva u njegovu prezimenu. Jedvaj, Strinić, Petković ili Petrić?

Dino je mislio da je riječ o Jedvaju. No nakon Tarikove primjedbe da dobro promisli, zatražio je džokera pola-pola. Ostali su Strinić i Petković, a Dino je kao konačan odgovor naveo Strinića, što je bilo točno.

Dino Midžić

Dino Midžić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na idućem, 8. pitanju zatražio je pomoć znalaca. Pitanje je glasilo: Tko su, svi bez iznimke, "ubojice i varalice"? U ponudi su bili Karamazovi, Montecchijevi, Glembajevi i Buddenbrookovi. 

Javila su se sva trojica znalaca.

- To je poznati citat iz Glembajevih, pojasnio je znalac Ivan Jurić

Dino ga je poslušao i osvojio 8.000 kuna.

Dino Midžić

Dino Midžić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Posljedjeg džokera iskoristio je na 9. pitanju. Nije znao koji je glumac u svom oskarovskom govoru spomenuo "dugo putovanje do ovog trenutka". Marlon Brando, Paul Newman, Sidney Poitier ili Laurence Olivier?

Ni džoker zovi nije znao odgovor. Unatoč tome što nije znao, Dino je odlučio odgovarati. Dvoumio se između Poitiera i Oliviera. Nakon kraćeg razmišljanja za konačan odgovor naveo je C - Sidney Poitier. I osvojio 16.000 kuna!

Tarik je objasnio da je Poitier u govoru naglasio "do toga trenutka" jer je Oscar tada prvi put dodijeljen Afroamerikancu. Poitier ga je dobio 1964. godine za film "Ljiljani u polju". 

Dino Midžić

Dino Midžić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Dino je i na 10. pitanju odlučio riskirati. Pitanje je glasilo: Koji je arheolog grčkom kralju poslao brzojav: "Pogledao sam u lice Agamemnonu"? Mogao je birati: Arthur Evans, Max Mallowan, Howard Carter ili Heinrich Schliemann. Natjecatelj je rekao D - Heinrich Schlieman, osvojio 32.000 kn i prešao drugi prag.

Dino Midžić

Dino Midžić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na 11. pitanje Dino je odgovarao bez opterećenja da će izgubiti osvojeni iznos. Jedan konj, dvije krave, tri orla ili četiri lava nalaze se na grbu, pa tako i na zastavi Andore - bilo je pitanje za 64.000 kuna. Iako se dvoumio između jednog konja i tri orla, Dino je izabrao - konja. I otišao kući s 32.000 kuna. 

- Grb je podijeljen na četiri polja, a u donjem desnom su dvije crvene krave, pojasnio je Tarik.

U posljednjem ovosezonskom "Najbržem prstu" pobijedio je Zoran Martinić Cezar iz Pućišća na Braču. Diplomirano je povijest i pedagogiju, a radi u osnovnoj školi. Zoran je na 8. pitanju zatrebao prvog džokera - pomoć znalaca. Pitanje je glasilo: Koja biljka džinu daje ime i aromu? Borovica, anis, glog ili sljez? Znalac Josip Buklijaš pomogao mu je osvojiti 8.000 kuna rekavši kako je riječ o borovici.

Na 11. pitanju Zoran je zatražio džokera zovi. Nije znao u kojem je gradu Albert Einstein proživio svoju "annus mirabilis" - čudesnu godinu. U ponudi su bili: Beč, Bern, Berlin i Berkeley. 

Neznajući, džoker nije htio ništa govoriti "da ne napravi samo štetu". Zoran je nakon toga zatražio i džokera pola-pola. Ostali su Bern i Berlin, a Zoran je odabrao B - u Bernu i osvojio 64.000 kuna.

- Einstein je radio u patentnom uredu. U slobodno vrijeme pisao je znanstvene članke i 1905. napisao četiri članka koja su zauvijek promijenila fiziku, pojasnio je Tarik. 

Kad je čuo pitanje za 125.000 kuna, Zoran je odustao. Pitanje je glasilo: Što je doslovce bio prvi računalni bug? Bubamara, žohar, bogomoljka ili moljac? 

- Nije moje područje. Mislim da korijene u engleskom ne treba tražiti na ovolikoj cifri. Prekinut ću snove o milijunskom ostvarenju i odustati. Ovo je godišnja plaća u prosvjeti. Moj konačan odgovor je - odustajem, kazao je Zoran i kviz napustio sa 64.000 kuna.

Odahnuo je kad je čuo da je točan odgovor moljac jer bi on, da je odgovarao, rekao - žohar.

Na kraju emisije Tarik je zahvalio znalcima koji su, kako je rekao, bili veliko osvježenje u ovoj sezoni i izrazio nadu da će ostati i u idućoj. Zahvalio se vjernoj publici "Milijunaša" i zakazao druženje u idućoj sezoni popularnog kviza. 

- Uživajte u ljetu i ne zaboravite - jedino mi pitamo "Tko želi biti milijunaš?, poručio je Tarik.

Ako ste propustili najnovije izdanje kviza "Tko želi biti milijunaš?" ili ga želite ponovno pogledati, možete ga pronaći na našoj multimedijskoj platformi HRTi gdje je dostupan uz vremensko ograničenje.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!