Koji je aktualni monarh jedini posjetio i Južni i Sjeverni pol?

01.12.2022.

21:06

Autor: A.M./HRT

Luka Mandić

Luka Mandić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

I u novom izdanju kviza "Tko želi biti milijunaš" bilo je zanimljivo i natjecatelji su riskirali svojim odlukama. Mia Srnec nije znala da je Barbara Celjska bila supruga Žigmunda Luksemburškog. Na 11. pitanje netočno su odgovorili i ona i publika pa je Mia otišla kući s 32.000 kuna. Luka Mandić iskoristio je dva džokera za prelazak drugog praga jer mu pitanje nije bilo jasno. Nije vjerovao ni publici već se "kockao" i - pogodio točan odgovor. A zatim je riskirao i na pitanju za 125.000 kuna...

Mia Srnec

Mia Srnec

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Mia Srnec otvorila je emisiju odgovarajući na osmo pitanje, za 8000 kuna. Pitanje je glasilo: Brzina svjetlosti je "c", a "c" je oznaka... A: za caritas; B: za cavitas; C: za celeritas i D: za cupiditas? 

Rođena Čakovčanka, koja zbog ljubavi i posla živi u Varaždinu, nakon kraćeg razmišljanja zatražila je svog prvog džokera, i to "pola-pola". Ostali su “cavitas” i “celeritas”. Iako nije znala točan odgovor, Mia je odlučila riskirati i kao konačno navela je celeritas. I osvojila 8000 kuna!

- Cavitas je šupljina, caritas milosrđe, cupiditas žudnja, a celeritas brzina, pojasnio je Tarik Filipović

Mia Srnec

Mia Srnec

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na 10. pitanju, za prelazak drugog praga, Mia je zatražila džokera zovi jer nije znala na tlo kojega je kontinenta ljudska noga posljednja kročila, osim Antarktike. Sjeverne Amerike, Azije, Južne Amerike ili Europe? Zahvaljujući pribranom džokeru koji je bio siguran da je riječ o Južnoj Americi, Mia je osvojila 32.000 kuna! 

Na 11. pitanju, za 64.000 kuna, trebala je odgovoriti čija supruga je bila Barbara Celjska, u narodu poznata kao Crna kraljica. Karla Dračkog, Ljudevita Posavskog, Ladislava Napuljskog ili Žigmunda Luksemburškog? Mia se dvoumila između dva odgovora, koja nije navela, nego je zatražila i posljednjeg džokera - pitaj publiku. 

Za Ljudevita Posavskog odlučilo se 46% publike, a za Karla Dračkog, Ladislava Napuljskog i Žigmunda Luksemburškog po 18%. 

- Ljudevit Posavski nije među mojim odgovorima. Razmišljala sam o Ladislavu Napuljskom i Žigmundu Luksemburškom. Iako je 46% dosta, slušat ću sebe. Moj konačni odgovor je Ladislav Napuljski, kazala je Mia. Kako to nije bio točan odgovor, morala je napustiti kviz s 32.000 kuna.

- Mislim da najmanje boli ako kažem da ni Vi ni publika niste u pravu. Točan odgovor je - Žigmunda Luksemburškog, presudio je Tarik.

Mia Srnec

Mia Srnec

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Nakon Mije u "vrući stolac" sjeo je Luka Mandić iz Zagreba. Programer rodom iz Širokog Brijega u slobodno vrijeme voli sudjelovati u pub kvizovima, bavi se boksom, voli gledati filmove i serije.

Na osmom pitanju, iz književnosti, Luka je zatražio prvog džokera. Pitanje je glasilo - koje je djelo, nadahnut iskustvom iz Krimskog rata, napisao Lav Nikolajevič Tolstoj: "Tihi Don", "Kavkaski krug kredom", "Hamlet ščigrovskoga okruga" ili "Sevastopoljske pripovijesti".  

Luka Mandić

Luka Mandić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Još jedan pouzdani džoker zovi bio je siguran kako je riječ o Sevastopoljskim pripovijestima. Luka je prihvatio njegov savjet, kao konačan odgovor naveo Pripovijesti, i osvojio 8000 kuna. ("Tihi Don" napisao je Mihail Aleksandrovič Šolohov, "Kavkaski krug kredom" Bertolt Brecht, a "Hamlet ščigrovskog okruga" Ivan Turgenjev.) 

Luka Mandić

Luka Mandić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Deseto pitanje, za 32.000 kuna, Luki nije bilo jasno. Nije shvaćao o čemu je riječ te je najprije zatražio džokera pola-pola, a nakon toga i "pitaj publiku". 

Pitanje je glasilo: Između koja dva broja u nizu 4, 9, 2, 1, 8, 5, 7, 6, 3 jedino može stajati nula? U ponudi su bili A - između 4 i 9, B - između 2 i 1, C- između 1 i 8 te D - između 6 i 3.

Nakon džokera pola-pola ostali su A - između 4 i 9 i C - između 1 i 8, no Luki ni to nije pomoglo da shvati pitanje te je zatražio i pomoć publike. Za odgovor A odlučilo ih se 58%, a za C 42%. Luka se nije mogao odlučiti ni za jedan.

- Ako nije matematički niz, kakvu su vam igru mogli prirediti sastavljači pitanja. Igru čega? pokušao je Tarik svojim pitanjima pomoći natjecatelju. Podsjetio ga je da u slučaju točnog odgovora osvaja 32.000 kuna, netočnog odlazi s 1.000, ali u slučaju odustajanja odlazi s osvojenih 16.000 kuna. 

- Idemo se kockati. Moj konačan odgovor je C - između 1 i 8, kazao je Luka - i tako osvojio 32.000 kuna. 

Luka Mandić

Luka Mandić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / Luka Mandić

Nastavivši igru bez džokera, Luka je na 11. pitanju, iako nije znao odgovor ponovno riskirao jer "ništa ne gubi". Na pitanju za 64.000 kuna trebao je odgovoriti koji je naš tenisač, kad se zbroje sve kategorije, osvojio najviše Grand Slamova u seniorskoj konkurenciji. Ivan Dodig, Nikola Pilić, Mate Pavić ili Nikola Mektić

Dvoumio se između Ivana Dodiga i Nikole Mektića. Kao konačan odgovor naveo je Ivana Dodiga i tako došao do iznosa od 64.000 kuna.

Luka Mandić

Luka Mandić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Tarik je objasnio da Nikola Pilić ima jedan osvojen Grand Slam (u muškom paru), Nikola Mektić dva (jedan u muškom i jedan u mješovitom paru), Mate Pavić pet (tri u muškom paru i dva u mješovitom), a Ivan Dodig šest (dva u muškom parovu, a četiri u mješovitom).

Luka Mandić

Luka Mandić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Iduće pitanja, za 125.000 kuna glasilo je: Koji je aktualni monarh jedini posjetio Južni i Sjeverni pol? U ponudi su bili Albert II., Filip VI., Charles III. i Naruhito. Luka je mislio kako je točan odgovor Naruhito. No dvoumio se riskirati ili odustati jer netočan odgovor vratio bi ga na iznos drugog praga od 32.000 kuna.

- I sa 64.000 i s 32.000 kuna napravio bih isto. Glupo je reći da razlika nije velika, ali ne možeš kupiti stan ili auto pa je možda bolje igrati se. Moj konačan odgovor je Naruhito, kazao je Luka. No nažalost to je bio netočan odgovor i popularni game-show "Tko želi biti milijunaš" napustio je s iznosom drugog praga - od 32.000 kuna.

Točan odgovor je bio Albert II. On je Sjeverni pol posjetio 2006. u sklopu ruske ekspedicije, a Južni pol 2009. u sklopu jednomjesečne ekspedicije po Antarktici.

Luka Mandić

Luka Mandić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / Luka Mandić

Propuštenu ovotjednu emisiju popularnoga "Milijunaša" možete pronaći na multimedijskoj usluzi HRTi gdje je dostupna uz vremensko ograničenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!