Znate li da je Hawking rođen u Oxfordu, a preminuo u Cambridgeu?

03.03.2022.

21:00

Autor: A.M./HRT

Vicko Ivanković

Vicko Ivanković

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Kristina Kajinić iz Zaprešića vruću stolicu ovotjednog game-showa „Tko želi biti milijunaš” napustila je sa 16.000 kuna. Odustala je na 10. pitanju jer nije znala da gospodin Darcy, središnji muški lik u kultnoj knjizi Jane Austen „Ponos i predrasude“, godišnje uprihoduje 10.000 funti. Za Vicka Ivankovića, geografa iz Brsečina, kobno je pak bilo 11. pitanje – nije znao za koju ulogu se glumac Christian Bale morao udebljati. Treća natjecateljica, Sanja Janković iz Virovitice, s osvojenim iznosom prvog praga i sva tri džokera dobila je pozivnicu za iduću emisiju popularnog kviza. 

Kristina Kajinić, Vicko Ivanković, Sanja Janković i Tarik Filipović

Kristina Kajinić, Vicko Ivanković, Sanja Janković i Tarik Filipović

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Kristina Kajinić, ekonomistica koja se bavi informatičkom tehnologijom, s osvojenih 1000 kuna i sva tri džokera, svoj pohod na milijun nastavila je u ovotjednom izdanju "Milijunaša" točnim odgovorom na 6. pitanje.  Pitanje je glasilo koje je najveće krško polje u dijelu Hrvatske u kojem su Gacko, Krbavsko, Koreničko i Lapačko polje. Kristina je, nakon kratkog dvoumljenja, između Imotskog, Ličkog, Sinjskog i Kosova polja odabrala Ličko polje i osvojila 2000 kuna.

Kristina Kajinić

Kristina Kajinić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Prvog džokera zatražila je na pitanju za 8.000 kuna. Nije znala za čije se doba gledalište nije smjelo napustiti ni po koju cijenu dok umjetnička izvedba traje: Kaligulino, Neronovo, Komodovo ili Elagabalovo? 

- Pretpostavit ću da je bio u pitanju neki gadan rimski car. Koji je najgadniji, zapitala se Kristina.

Prvo je željela pitati znalce, no nakon Tarikove primjedbe „da se ne odaju kao da znaju“, odlučila se za džokera zovi – Martinu Rajaković. No ni džoker zovi nije znao točan odgovor te je Kristina zatražila i džoker „pola-pola“. Dvojila je između Kaligule i Nerona, a nakon džokera „pola-pola“ ostali su Neron i Elagabal i Kristina je izabrala Nerona čime je točno odgovorila na 8. pitanje.

Na pitanju za 32.000 kuna, Kristina je zatražila posljednjeg džokera – pitaj znalca. Za koji je roman, čiji središnji muški lik godišnje uprihodi 10.000 funti, Jane Austen prodala prava za 110 funti?  Ponuđeni odgovori bili su "Ponos i predrasude", "Mansfield Park", "Emma" i "Razum i osjećaji", a kada je Tarik postavio pitanje ni jedan znalac se nije javio. Kristina je ipak izabrala znalca Ivana Jurića

- Ne znam odgovor na pitanje. Znam da je Jane Austen napisala“Ponos i predrasude“ i „Razum i osjećaji“, kazao je znalac Ivan.

Kristina je nakon toga odustala od odgovora na 10. pitanje i kući otišla sa 16.000 kuna. Nakon odustajanja, pojasnila je da bi izabrala „Ponos i predrasude“ što bi bio i točan odgovor.

- Glavni lik je gospodin Darcy, a činjenica da je bogat jako je bitan za radnju spomenutog romana, pojasnio je voditelj Tarik Filipović

Kristina Kajinić

Kristina Kajinić

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Nakon Kristine Kajinić, u natjecateljsku stolicu sjeo je Vicko Ivanković iz Brsečina kod Dubrovnika. U slobodno vrijeme, 28-godišnji magistar geografije koji je trenutno nezaposlen, voli boraviti u prirodi, planinariti i putovati.

Vicko Ivanković

Vicko Ivanković

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Prvog džokera Vicko je iskoristio na pitanju za 8.000 kuna. Koliko je zemljanih revolucija trajala Francuska revolucija, glasilo je 8. pitanje za koje je zatražio pomoć znalaca. Ponuđeni odgovori bili su oko 10 i pol, oko 20 i pol, oko 30 i pol te oko 40 i pol.

Za odgovor su se javila sva tri znalca, a Vicko je zamolio pomoć Brune Kirinića.

- Zemljina revolucija to je okret Zemlje oko Sunaca. Mislim, da je Francuska revolucija trajala 10 i pol godina. Počela je 1789., a trajala do 1799. godine. Znači točan odgovor je oko 10 i pol, objasno je znalac Bruno.

Vicko, koji je i sam mislio da je točan odgovor oko 10 i pol, prihvatio je sugestiju znalca i osvojio 8.000 kuna. 

Zatim je uslijedilo pitanje za dvostruko veći iznos: Kojoj skupini izumrlih životinja pripada rod Targaryendraco, prvi put spomenut u znanstvenom radu iz 2019.? Ponuđeni su bili tiranosauri, pterosauri, brontosauri i ihtiosauri. Vicko se dvoumio i zatražio džokera pola-pola. Nakon čega su ostali pterosauri i brontosauri.

- Nekada treba riskirati. B – pterosaurima je moj konačan odgovor, kazao je Vicko i osvojio 16.000 kuna.

- Pterosauri su red izumrlih letećih gmazova, pojasnio je Tarik.

Posljednjeg džokera Vicko je iskoristio na pitanju za 32.000 kuna. Tko je rođen u Oxfordu, a preminuo u Cambridgeu? Ponuđeni odgovori za 10. pitanje bili su Charles Darwin, Isaac Newton, Alan Turing ili Stephen Hawking?

Džoker zovi, Karlo Lugomer, bio je siguran kako je riječ o Stephenu Hawkingu. Vicko je prihvatio džokerov odgovor i to mu je osiguralo 32.000 kuna.

Na 11. pitanju tražio se odgovor za ulogu u kojem filmu Christian Bale nije morao smršavjeti, već udebljati se. Američki varalice, Bijeg u zoru, Boksač ili Nestajanje? Iako nije znao odgovor, budući da nije postojao rizik da izgubi osvojeni iznos, Vicko je izabrao film Boksač - i napustio popularni game-show „Milijunaš“ sa 32.000 kuna.

- Christian Bale udebljao se 19 kg za ulogu u filmu Američki varalice, pojasnio je voditelj Tarik Filipović. Dodao je i da je za ulogu u filmu Nestajanje smršavio najviše, čak 28 kg.

Posljednja večerašnja natjecateljica Sanja Janković iz Virovitice odgovorila je na pet pitanja i osvojila tisuću kuna. Svoj pohod na milijun ova 33-godišnjakinja, koja se školovala u Hrvatskoj i inozemstvu, nastavlja u idućoj emisiji kviza „Milijunaš” otvaranjem 6. pitanja, a na raspolaganju ima sva tri džokera! 

Ukoliko niste gledali posljednje izdanje kviza „Tko želi biti milijunaš“, pronađite ga na našoj multimedijskoj platformi HRTi gdje je dostupno uz vremensko ograničenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!