Tone Livi Vitasović harmoniku svira naopačke

08.04.2023.

20:29

Autor: Marko Percan/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Tone Livi Vitasović

Tone Livi Vitasović

Foto: HTV / HRT

Vodimo vas u Istru, gdje su na pučkim feštama, svadbama te u vrijeme blagdana, za glazbu i dobro raspoloženje desetljećima bili zaduženi "kantaduri". Jedan od posljednjih živi u malom selu Orbanići, ljevoruk je, pa harmoniku svira naopako, a otud mu i nadimak - Tone Livi.

Jedan je od posljednjih svoje vrste. Legendarni istarski pučki svirač - Tone Livi. Svira naopako, "na lijevo", odatle mu i nadimak.

- Svi su mi govorili, čak i profesori "šta radiš to", znaš da harmonika je za normalne ljude, a ja sam rekao, ja nisam normalan i sviram tako, kaže Tone Livi Vitasović, istarski pučki svirač.

Nemoguće je izbrojiti ljude koje je svojom pjesmom razveselio. Otpratio u bračnu luku. Zabavljao na feštama diljem Istre.

- Takov san po prirodi, volija san ljude ki se vole zafrkavati, pogotovo one kao ja da se zaj******* na svoj račun, govori.

Biti raspoložen i razveseliti druge - e, to je prava supermoć. A nije bilo lako, vremena su bila teška, vladalo je siromaštvo.

No sve je bilo lakše uz glazbu. Tu je ljubav prenio i na sinove.

I Tonu su sustigle godine. Kada sviraš, nitko te ne shvaća ozbiljno, kaže. A taj posao nije lak.

Neprospavane noći uzimaju danak i zdravlju.

Kaže se u Istri - Bog ti daj zdravlja! Jer Tone je dobri duh našeg poluotoka i simbol Istre kakva je nekad bila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!