11:17 / 06.09.2019.

Autor: Sara Badžek/V.M./HRT

Trash film festival: crveni tepih, limuzine i motorne pile

-

-

Foto: - / -

U Varaždinu se 14. godinu održava Trash film festival. Jedan je to od rijetkih festivala niskobudžetnih filmova u Europi, koji estetiku "trasha" njeguje u svim aspektima festivala. Festival završava sutra dodjelom nagrada.
U Varaždinu se 14. godinu održava Trash film festival. Jedan je to od rijetkih festivala niskobudžetnih filmova u Europi, koji estetiku "trasha" njeguje u svim aspektima festivala. Festival završava sutra dodjelom nagrada.

Autoru jednog od niskobudžetnih filmova u konkurenciji crna mačka možda ne donosi nesreću, nego - Zlatnu motorku, prepoznatljivo festivalsko priznanje.

- Nije potreban novac, nije potreban glamur, glamur osiguravamo mi, crveni tepih, limuzinu, filmaši samo trebaju imati solidan mobitel i snimiti film u jednoj od kategorija koje zastupamo na festivalu, napominje direktor Trash film festivala Slobodan Runjak.

Tu su akcijski, borilački, horor i SF filmovi - atraktivni i zbog toga što nešto u načelu loše, jeftino i neukusno pretvaraju u filmsku umjetnost - i to zabavnu, koju i ove godine prati velik broj zaljubljenika u žanr.

- Raznovrsnost tema i pristupa, prilika za neobuzdani smijeh, za teme koje su naizgled horor i strašne, a zapravo su parodija same sebi, dojam je posjetitelja Drage, dok Luka ističe: Gledam ih kao neki drukčiji tip zabave. Nije to niti komedija, nije ozbiljan film, nego vidim da ljudi koji su radili te filmove su se zabavljali kad su ih radili.
Trash film festival: osebujan i drugačiji Prijavljeno je ove godine bilo rekordnih 1500 filmova iz cijelog svijeta. Od toga je odabrano njih šezdesetak. U horor kategoriji imamo sve od francuske komedije, zombija, vampira pa sve do pseudodokumentaraca. Taj niskobudžetni izričaj nam dozvoljava da vidimo ljudskost u redatelju, a samim time se povežemo s umjetničkim djelom, objašnjava selektor festivala Ante Magaš.

Treba spomenuti i da je varaždinska Ulica slavnih na samom otvorenju dobila je i još jednu ploču - onu posvećenu glumcu Slavku Brankovu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!