13:40 / 30.08.2018.

Autor: V.M./Hina

Trash film festival uskoro u Varaždinu

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

13. Trash film festival u Varaždinu će se održati od 5. do 8. rujna i bit će posvećen špijunskim filmovima pa će tema festivala biti 'Špijuni koje volimo'.
13. Trash film festival u Varaždinu će se održati od 5. do 8. rujna i bit će posvećen špijunskim filmovima pa će tema festivala biti 'Špijuni koje volimo'.

Festival će uz 50-ak filmova u službenoj konkurenciji imati i bogati popratni program koji uključuje i otvaranje Ulice slavnih kao novinom po uzoru na Hollywood Boulevard u Los Angelesu.

Što se tiče same službene konkurencije festivala na natječaj je stiglo dvjestotinjak filmova. U predselekciji je odabrano 80-ak, dok je u samu službenu konkurenciju uvršteno 50-ak  filmova,  kazao je na konferenciji za novinare direktor Festivala Slobodan Runjak.

Filmovi su stigli iz 20-ak zemalja iz svih dijelova svijeta, od daleke Južne Koreje preko Iraka i Irana, a većina ih ih je i ovoga puta stigla iz susjednih zemalja. Moramo izraziti žaljenje što nijedan film nije pristigao od filmaša iz Međimurja koji nas bojkotiraju već dulje vrijeme,  rekao je Runjak.

Filmovi u službenoj konkurenciji borit će se za festivalske nagrade Zlatne motorke u kategorijama borilačkog, akcijskog, horror i SF filma. Odluku o najboljima donijet će stručni žiri u kojem ove godine sjede filmaš Anđelo Jurkas, filmski kritičar Marko Njegić i montažer Goran Mitrović.

Jednu Zlatnu motorku dodijelit će i publika. Projekcije, koje započinju u četvrtak u 16 sati,  su u Kinu Gaj sve do subote u 19 sati, kada je na redu svečanost dodjela nagrada najboljima.

U popratnom programu festivala najavljeno je održavanje debata o temi 'Špijuni koje volimo', filmski kviz koji će i ove godine voditi Mario Kova, a svi zainteresirani moći će provjeriti svoje znanje o filmskim i televizijskim tajnim agentima.

Kao i svake godine program upotpunjava niz koncerata varaždinskih i stranih rock bendova. Od domaćih snaga nastupit će WiFly, Drone Hunter i Groovebox, zatim Bruto Geti iz Zagreba, Amy s House Amy Winehouse Tribute Band iz Beograda, kao i festivalski bend The Fakin Lajsne.

Novost 13. Trash film festivala je otvorenje varaždinske Ulice slavnih, a varaždinski Walk of Fame nalazi se u Uskoj ulici u samom centru grada. Za prvog 'stanovnika' odabran je Zvonimir Ferenčić koji je utjelovio Franca Ožbolta Cinobera u Gruntovčanima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!