11:50 / 11.03.2019.

Autor: Dominik Strize/V.M./HRT

Triler 'Obitelj': predstava koja nije za mlađe od 16

-

-

Foto: - / -

Nagrađivani triler 'Obitelj' suvremenog britanskog dramatičara Dennisa Kellyja premijerno je u subotu izvedena u splitskom HNK-u. Provjerili smo zašto se komad ne preporučuje mlađima od 16 godina.
Nagrađivani triler 'Obitelj' suvremenog britanskog dramatičara Dennisa Kellyja premijerno je u subotu izvedena na Sceni 55 splitskoga HNK-a. Provjerili smo zašto se komad ne preporučuje mlađima od 16 godina.

Dennis Kelly nedvojbeno je jedan od najdarovitijih britanskih dramskih pisaca posljednjih desetljeća. Riječ je o autoru koji se podjednako dobro snalazi pišući za TV serije, velike mjuzikle na West Endu, ili stvarajući komorne kazališne komade kakav je i 'Obitelj'.

Drama 'Obitelj' kroz potragu za istinom o ubojstvu i ubojici vodi prema situacijama gdje mir i sigurnosti građanskog života postaju upitni. Ulozi su veliki: mir ili istina, pravda ili zločin, obitelj ili samoća. Osnovna dilema: u kojoj smo mjeri spremni pogaziti temeljne životne principe.

Redatelj Ivan Plazibat ne krije zadovoljstvo i zahvalnost glumcima: Ovakav tekst, koji je užasno težak i mračan, pretvorili smo u nešto što nam nije bilo teško raditi, ali na kraju ima učinak da sve gledatelje udara u čelo. Hvala ansamblu na tome, kaže Plazibat.

Uloge tumače Stipe Radoja, Ana Marija Veselčić i Goran Marković, a predstavu obilježavaju i aktualne teme: mržnja prema imigrantima, strah od nepoznatog i pitanje može li to biti okidač za zločin.

- Teško je raditi ovakvu ulogu, ali je i zadovoljstvo kad to radite, pogotovo s tako talentiranim kolegicama i kolegama. Ovo nam je treća zajednička predstava, napominje glumac Stipe Radoja.

- Drago mi je da su ljudi predstavu tako dobro primili, kao što smo se i nadali, i nadam se da će biti publike za ovu predstavu jer mislim da ovakvoj temi treba pričati, ističe glumica Ana Marija Veselčić.

Napeta i uzbudljiva predstava, zbog eksplicitnog nasilja i psovki ne preporuča se mlađima od 16 godina.

- Izvanredno je režirana s puno ritma, a, osim toga, to je troje mladih glumaca koji su napravili najbolje uloge u dosadašnjoj karijeri, komentira pisac i novinar Jurica Pavičić.

Dennis Kelly jedan je od najtalentiranijih suvremenih britanskih dramskih pisaca. Iako često izvođen i postavljan u europskim kazalištima, ovo je prva izvedba njegove drame u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!