07:43 / 13.02.2019.

Autor: Nives Kalebić/I.H./HRT

U Balama uskoro Paleo park o dinusaurima

-

-

Foto: - / -

Budući zabavno-vodeni park posvećen je dionosaurima čiji su ostaci pronađeni na obali baljanske uvale Kolone. Tematiku je nametnula priroda s obzirom na to da su Bale uvrštene na svjetski popis paleonotloških nalazišta.
Smještene na pola puta između Pule i Rovinja, Bale nikada u povijesti nisu bile na turističkoj karti. Danas to mjesto, s jedva tisuću stanovnika, u jednom trenutku može primiti oko 4 000 gostiju. Ulaganja u turizam strateški se planiraju. Sve se radi na način da se očuva okoliš, a ono što se gradi mora imati visoke standarde.

- Projektom "parcela za kunu" potaknuli dolazak mladih obitelji

Malo je tko prije 10-ak godina vjerovao da će projekt Mon Perin uspjeti. Općina, mještani i prijatelji Bala osnovali su tvrtku kojom će sami gospodariti. I doista, danas raspolažu velikim kampom s 4 zvjezdice, a ove zime oplemenjuju ponudu. Na 10 000 četvornih metara grade atraktivni Park dinosaura, a smještaj proširuju gradnjom prvog difuznog hotela.

Budući zabavno-vodeni park posvećen je dionosaurima čiji su ostaci pronađeni na obali baljanske uvale Kolone. Tematiku je nametnula priroda s obzirom na to da su Bale uvrštene na svjetski popis paleonotloških nalazišta.

- Sam bazen je površine 1 100 kvadratnih metara i ono što je već i sad vidljivo da je u obliku dinosaura. S ovim bazenom kao kamp dobivamo jednu točku na i kada govorimo o kategoriji 4 zvjezdice jer dobivamo bazen kojeg do sada kamp kao sadržaj nije imao. Čitavo okruženje bit će posvećeno temi dinosaura dok će se u centralnom objektu nalaziti ugostiteljski dio i mini wellness, odnosno masaže i suvenirnica, kazao je Ivan Maričić, član Uprave Mon Perina.

Investicija je vrijedna 22,5 milijuna kuna. U novoizgrađenom dijelu kampa bit će zaposleno 20-ak radnika. A čak 52 milijuna kuna vrijedne su ovogodišnje turističke investicije Mon Perina. Uz park dinosaura ulaže se u ostakak kampa, ali i prvi difuzni hotel koji će biti smješten u središtu Bala.

U dijelu objekata koji će biti dovršeni već će ove sezone boraviti prvi gosti. A nekoliko kilometara dalje - baljanske tvrđave. Njih šest država je dala na korištenje općini. U jednoj su već lani organizirani kulturni sadržaji, a nedavno je počelo čišćenje još jedne tvrđave. Cilj je sve očistiti, srediti staze te omogućiti pristup za njihovo razgledavanje.

S ulaganjima se u Balama ne misli stati. Samo ove godine ulaže se stotinjak milijuna kuna. Kako bi se produljila sezona, organizirane su i brojne manifestacije te ostali turistički sadržaji pa ne sumnjamo da će Bale uskoro imati sve uvjete za cjelogodišnji turizam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!