10:43 / 17.08.2018.

Autor: T.V./Hina

U Budaševu kod Siska atraktivna utrka dronova

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U mjestu Budaševo kod Siska za vikend, 25. i 26. kolovoza, u organizaciji sisačkog Aeromodelarskog kluba organizira se atraktivno natjecanje u utrci dronova na kojem će sudjelovati preko 30 pilota iz Hrvatske i inozemstva.
U mjestu Budaševo kod Siska za vikend, 25. i 26. kolovoza, u organizaciji sisačkog Aeromodelarskog kluba organizira se atraktivno natjecanje u utrci dronova na kojem će sudjelovati preko 30 pilota iz Hrvatske i inozemstva. Radi se o drugoj utrci Hrvatskog kupa, a prva utrka ove godine održana je u Osijeku, piše portal Siscia.hr.

Tehničku podršku i suradnju pruža DRTC (Drone racing team Croatia) koja ujedinjuje sve pilote dronova u zemlji. Natjecatelji će se natjecati dva dana s time da je prvi dan trening i kvalifikacije, a drugi dan, u nedjelju u 17 sati, najboljih 16 utrkivat će se za bogate nagrade.

Natjecatelji upravljaju svojim dronom radio stanicom, a povratnu sliku s drona primaju putem video kamere koja im se prikazuje preko posebnih video naočala, tako da pilot ima dojam kao da sjedi u letjelici, što mu omogućuje kretanje stazom brzinama i preko 120 km/h.

Same utrke su uzbudljive i pune bliskih susreta i sudara u zraku s drugim letjelicama. Bitno je napomenuti, staza je osigurana sigurnosnom mrežom tako da su svi posjetitelji sigurni i mogu u potpunosti uživati u utrkama. Utrke dronova su postale sportska disciplina i u skorijoj budućnosti planira se oformiti reprezentacija najbržih pilota u Hrvatskoj koji će državu predstavljati na međunarodnim natjecanjima i svjetskim kupovima.

Na samom natjecanju bit će i fan zona sa simulatorom letenja gdje će i posjetitelji moći doživjeti kako je to letjeti s dronom putem video naočala. Imat će i prilike vidjeti velike letjelice koje služe i u komercijalne svrhe snimanja iz zraka i stručni tim ljudi koji će odgovoriti na sva njihova pitanja. Posjetitelje će također upoznati s važećim pravilnikom za upotrebu dronova u svakodnevnoj upotrebi i sigurnosnim mjerama kojih se treba pridržavati kod izvođenja letačkih operacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!