Grobnički dondolaši u tradicionalnom pohodu po selima

07.01.2023.

Zadnja izmjena 19:47

Autor: Hina/HRT/V.G.

Grobnički dondolaši

Grobnički dondolaši

Foto: HTV / HRT

Zvonjavom pod uistinu živopisnim maskama tjeraju zimu i zle duhove. No čuvaju i mesopusne običaje te čakavski govor koji pokušavaju prenijeti na mlađe generacije.

Nadaleko poznati dondolaši u tradicionalnom su pohodu po grobničkim selima.


U Crikvenici počeo karnevalski sedmotjedni niz priredaba

U Crikvenici su u subotu maškare preuzele ključeve grada i otvorile sedmotjedni program najšarenijih i najbučnijih priredaba u znaku ovogodišnjeg karnevala Crikvenica 2023..

Sve je počelo uz klizanje pod maskama na klizalištu uređenom na Trgu Stjepana Radića te uz atraktivne programe animacije za najmlađe posjetitelje.

Za one odrasle sudionike od 21. siječnja počet će program zabavnih i plesnih subotnjih večeri pod šatorom također na središnjem gradskom trgu, uz glazbu i maske od kojih će one najuspjelije biti i redovito nagrađivane.

Domjenci i čajanke za najmlađe bit će redovito u nedjeljna poslijepodneva a počet će 22. siječnja. Sve će završiti na Čistu srijedu ili Pepelnicu, 22. veljače.

Tijekom veljače odvijat će se glavnina atraktivnih prigoda i događaja, pa tako i maškarana rekreacija na svježem zraku, šetnja Ljubavnom cesticom u organizaciji Planinarskog društva Strilež, boćarski turnir u crikveničkom `Gornjem kraju` te poseban događaj što će se pod nazivom Čakavskog maškaranog zapolneva održati u Osnovnoj školi Zvonka Cara.

Iz Turističke zajednice Grada Crikvenice poručuju i pozivaju da su pripremili posebne pogodnosti pod nazivom Vesela maškarana škrinjica, što krije razne popuste u ugostiteljskim objektima, trgovinama te frizerskim i kozmetičkim salonima.

U gradićima Vinodola također počinju mesopusni narodni običaji, pa će u nedjelju, 8. siječnja, u Bribiru mladići sa svojom mesopusnom muzikom poći u prvi obilazak bribirskih sela pozdravljajući žitelje uz preporodnu budnicu Još Hrvatska ni propala dok mi živimo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!