21:12 / 03.08.2021.

Autor: Iva Črnjar Ivančan/Dnevnik/HRT

U Opatiji 'Maketa vlaka', najveća na svijetu

Maketa vlaka u Opatiji

Maketa vlaka u Opatiji

Foto: HRT / HRT

U Slavnoj Kristalnoj dvorani, hotela Kvarner nalazi se maketa koja je stvarana petnaest godina! Zamišljena kao vremeplov, dočarava krajolik koji se proteže od Bavarske do južne Austrije. 

- Radi se o najvećoj maketi vlaka, sastavljenoj od 500 građevina, 5 tisuća figurica i 2500 lampica – ponosno otkriva direktorica hotela Rose Marie Šturlić naglasivši kako je ova atrakcija njihovo ovogodišnje iznenađenje za sve opatijske goste i za lokalno stanovništvo.

Sama maketa vlaka prikazuje razdoblje od 60-ih do kraja 90-ih godina dvadesetog stoljeća, a sve u omjeru 1:87. Prikazuje alpski krajolik Bavarske, pa sve do juga Austrije. Jednostavno nazvana "Maketa vlaka" možda je i najveća na svijetu, jer kada bi se sve tračnice spojile, dobila bi se trasa dugačka dva i pol kilometra. Željeznica je izrađena od pravih, filigranskih tračnica, a prolazi kroz snježne planine i skijališta, do obale s brodovima i barkama, od starinskog dvorca do cirkusa i adrenalinskog parka.

Tjedan dana je trebalo da se postavi ova maketa koja zauzima veliki prostor Kristalne dvorane jer je 10-ak metara dugačka, a sedam široka.

Pozornost se posvetila svakom detalju - automobilima, kućicama, ljudima, farmi i životinjama... A za ovu je prigodu posebno ugrađena željeznička postaja Opatija. Izložba spremno čeka posjetitelje - najave dolazaka za kolovoz u opatijskim hotelima i više su nego povoljne.

Dobra je i najava i posezone te se nadamo da će ove korona mjere koje su sada, odnosno pozitivna situacija koja se odvij u našoj županiji pridonijeti tome da neće biti otkazivanja.

U staroj dami, tik uz Lungomare, i pogled na slavnu terasu na kojoj su uživali čak i austrijski car Franjo Josip Prvi, Isadora Duncan i Ivo Robić - izložba ostaje otvorena do kraja kolovoza, ulaznica košta simboličnih 20 kuna, a u njoj ulazi i konzumacija pića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!