U Opatiji otvorena izložba "Zauvijek Mister Morgen - Ivo Robić"

09.11.2022.

10:56

Autor: Ivana Perić/M.M./HRT

U Opatiji otvorena izložba "Zauvijek Mister Morgen - Ivo Robić"

U Opatiji otvorena izložba "Zauvijek Mister Morgen - Ivo Robić"

Foto: HTV / HRT

U siječnju će se obilježiti 100. obljetnica rođenja Ive Robića, jednog od najvećih glazbenika na ovim prostorima. U čast glazbene legende u Opatiji je otvorena izložba "Zauvijek Mister Morgen - Ivo Robić" na kojoj je prikazan njegov životni i glazbeni put.

Rodom iz Garešnice, srcem iz Opatije. Ivo Robić, Mister Morgen, s više od 20 milijuna prodanih ploča, za mnoge i danas nedostižan.

- Bio je čovjek koji je postavio standarde u pjevanju, bilo kvalitetom, tako i dikcijom. Bio je prvi pobjednik prvog festivala u bivšoj državi, onog zagrebačkog, bio je prvi čovjek koji je snimao za neku stranu diskografsku kuću u vrijeme kada je teško bilo dobiti i putovnicu, rekao je Robert Mareković, glazbenik

No uvijek bi se vraćao na Kvarner. Njegova Serenada Opatiji postala je gradska himna.

Mnogi ovdašnji glazbenici surađivali su s velikim Robićem.

- Puno smo surađivali s gospodinom Robićem, kao grupa Bonaca pratili smo ga po cijeloj našoj rivijeri, išli kod njega doma, vježbali... tako je ugodno bilo s njim surađivat i ugodno se sjetit tih dana, prisjetio se Duško Jeličić Dule, glazbenik.

I mnogih priča.

- Postoji priča koja je istinita da je Robić napisao "Stranger in the night" koju je Sinatra proslavio kao svjetski hit. Bila je namjenjena splitskom festivalu, ali tamo je bila odbijena, rekao je Mareković.

Robićev životni put, ususret obilježavanju njegova stotog rođendana, prikazan je na izložbi "Zauvijek Mister Morgen - Ivo Robić".

- Na izložbi možemo vidjet njegov životni put, put uspjeha, a od artefakata notne zapise, ploče, fotografije, nagrade, priznanja, rekla je Mirjana Kos Nalis, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma, Opatija.

Upravo Mister Morgen Robiću je donio Zlatnu ploču Polydora i Brončanog lava Radio Luxembourga te je njome dospio na 13. mjesto Billboardove liste gdje se zadržao čak 11 tjedana. To je bila prva pjesma na njemačkom jeziku koja je dospjela na američku top-ljestvicu, a Robić je, zahvaljujući kvaliteti i uspjehu, sve do danas bio i ostao - najveći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!