16:34 / 17.01.2020.

Autor: Darko Santini/IMS/Regionalni dnevnik/HRT

U Opatiji Žbandani krivac za sve loše i dobro

-

-

Foto: - / -

Iako očekuju da im Žbandani izgradi barem jednu fontanu, građani kažu - bit će svejedno optužen i spaljen na lomači.
Podizanjem karnevalske zastave i pusta, krivca za sve nevolje građana, službeno je počeo karneval u Opatiji. Ove se godine pust zove Žbandani. Maškare su preuzele i ključeve grada i blagajnu.

Opatijci mnogo očekuju od ovogodišnjeg pusta Žbandanog, ili kako ga već zovu Žbandića. On je redovito krivac za sve loše i dobro, a podignut je na stup ispred gradske tržnice. Iako očekuju da im Žbandani izgradi barem jednu fontanu, građani kažu - bit će svejedno optužen i spaljen na lomači.

Maškare su preuzele i ključeve grada, a što je još važnije i blagajnu. Tko ima blagajnu, taj ima pravu vlast, kažu maškare.

- Mi im predajemo kasu punu šoldi sa puno obaveza i nadamo se da neće biti rastrošni i da će nam vratiti grad u ovako dobrom stanju kakvom ćemo im ga predati - poručio je Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Opatije.

Maškarano ludilo očito je već preuzelo Opatiju koja svoje goste dočekuje s mnogobrojnim događajima i dobrim željama.

Bit će tu zabave za sve i svakoga i to napretek - od dječje povorke, velike karnevalske povorke pa do nadaleko poznate balinjerade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!