17:13 / 14.05.2018.

Autor: E.L.S./S.B./HRT

U potrazi za izgubljenim šahtom

-

-

Foto: - / -

Izložba govori o nestanku naše proizvodnosti tako da je s te strane emotivna. Emotivna je i u audiozapisima doživljaja poznatih i manje poznatih Bjelovarčana o šahtovima.
"Sr" Buco: U potrazi za izgubljenim šahtom - naziv je konceptualne izložbe otvorene u Bjelovaru. Multimedijski postav otkriva simobličnu i sasvim osobnu vezu autora i šahta - podsjetnik na bjelovarski brand, nekadašnjeg industrijskog diva "Tomo Vinković". Autor izložbe ovaj put je glumac - Bojan Navojec.

Prva samostalna izložba nesamostalnog autohnonoga bilogorskoga konceptualnog umjetnika - tako kaže Sir Buco u potrazi za izgubljenim šahtom. Poput Prousta, U potrazi za izgubljenim vremenom. Imam dokaz da sam premazan sa svim mastima, a pošto sam iz grada sira i stočarskog kraja, moja je želja da od Bjelovara napravim meeeeku konceptualne umjetnosti, kaže Navojec.

Zatekli smo ga kako oko bjelovarskoga gradskog muzeja lijepi plakate s fotografijama šahtova koje je godinama fotografirao u raznim krajevima svijeta, skupljao ih poput suvenira, a na njima donosi i svoje najintimnije ispovijesti.

Kaže, imamo takvog jednog ambasadora koji prkosi vremenu, nevremenu, tranzicijama, ratnim razaranjima. Zbog toga je svoju prvu konceptualnu izložbu i posvetio tome najrasprostranjenijem sugrađaninu - šahtu nekadašnjeg metalskoga diva Tome Vinkovića. Namjera joj je, kaže, promicati ideju općeg dobra. U multimedijalnom postavu u muzeju tako, primjerice, šahtovi plešu bečki valcer, a umjetnik zahtijeva da mu šaht postave kao nadgrobni spomenik.

Izložba govori o nestanku naše proizvodnosti tako da je s te strane emotivna. Emotivna je i u audiozapisima doživljaja poznatih i manje poznatih Bjelovarčana o šahtovima. A izložba je otvorena do 9. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!