U Prelogu starim stvarima udahnjuju novi život

08.06.2023.

07:04

Autor: Danijela Herceg/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Centar za ponovnu uporabu u Prelogu

Centar za ponovnu uporabu u Prelogu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Prelogu je 2017. godine, kao prvi u Hrvatskoj, otvoren Centar za ponovnu uporabu u kojemu se stvarima koje je netko odbacio kao otpad - udahnjuje novi život. Namještaj, igračke, slike, posuđe, odjeća i obuća... u Centru se čiste i popravljaju te ih se može kupiti po povoljnim cijenama. Provjerili smo kako Centar posluje, što se najviše popravlja i restaurira te ima li za obnovljene stvari zainteresiranih kupaca.

Ormari, kreveti, stolice, bicikli... Nekad odbačeni kao otpad pa obnovljeni i ponovno privedeni svrsi - zanimljivi su kupcima.

- Cijena tih proizvoda je u biti materijal i uloženi rad, a sam ulaz je 0 kuna. Tako da se, recimo, stolice mogu nabaviti i 3 puta jeftinije nego da se kupuju nove, rekao je Siniša Radiković, direktor Gradskog komunalnog poduzeća PRE-KOM d.o.o.

- Odjeća je 3,90 eura kila, a knjige 1,30 eura kila, dodaje Stjepan Sinković, majstor.

Predmete koje poduzeće prikupi kao glomazni otpad, u Centru za ponovnu uporabu popravljaju i restauriraju dvojica majstora. Kažu da im je najizazovnije i najdraže obnavljati namještaj.

Profit u ovoj poslovnoj priči nije najvažniji motiv.

- Mi to ne radimo radi financijske koristi, mi smo sretni ako smo na pozitivnoj nuli vezano za to. Nego je to da se razvija svijest da ne treba sve bacati, da se puno toga može obnoviti, istaknuo je Siniša Radiković. 

- Sve što se da popraviti, što možemo popraviti - to popravimo i to se na kraju proda, kaže Mario Malek, majstor.

Možda nije lijepo kao novo, ali svakako još može poslužiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!