U pulskom Akvariju egzotične vrste leptira

02.07.2022.

19:53

Autor: Jana Radić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

U pulskom Akvariju egzotične vrste leptira

U pulskom Akvariju egzotične vrste leptira

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Pulski akvarij jedini u Hrvatskoj ima postav tropskih leptira. Za razliku od europskih, tropski leptiri lete bliže tlu pa se njihova ljepota može još bolje vidjeti.

Žive samo nekoliko tjedana i ljepotom plijene pozornost. U pulskom Akvariju sada se mogu vidjeti i egzotične vrste.

- Oni ostaju niže na tlu, manja je količina svjetlosti i zahtijevaju veću količinu vlage i naša nastamba je zapravo pogodnija za te tropske leptire, rekla je Tamara Sović, stručna suradnica Aquariuma Pula.

Dvadesetak leptira već je izašlo iz svojih kukuljica. Očekuje se da će u idućim tjednima vrtom letjeti gotovo dvije stotine ovih životinjica. Svaki novi život veliko je uzbuđenje.

- Morali smo i naučiti koje vrste bilja idu, koje su vlage potrebne, količina svjetlosti i to vam je jedan proces koji traje još uvijek, istaknula je Aleksandra Bel, voditeljica Aquariuma Pula.

Ženke vole plavo, a mužjaci crveno cvijeće. Imaju i svoj voćni bar.

- Bitno je da bude prezrelo voće tako da njima pušta što više sokova da im bude mekano da oni lakše uzimaju, rekla je Simona Matas, stručna suradnica Aquariuma Pula.

Tropski leptiri najaktivniji su u jutarnjim satima kada se izbliza mogu vidjeti njihova krhkost i ljepota.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!