12:13 / 28.06.2015.

Autor: HRT

U Rumunjskoj otkriveni fosili pretka slona

Foto: wikimedia

Foto: wikimedia

Foto: - / -

Rumunjski paleontolozi pronašli su u selu na istoku zemlje fosile pretka slona Deinotherium giganteum, ocijenivši to iznimnim otkrićem.
Rumunjski paleontolozi pronašli su u selu na istoku zemlje fosile pretka slona Deinotherium giganteum.

Riječ je o iznimnom otkriću, ostvarenom nakon mnogo godina istraživanja u tom području, izjavio je Laurentiu Ursachi iz muzeja Vasile Parvan u Barladu.

Donju vilicu dužine 66 centimetara, devet vrlo dobro očuvanih zuba, među kojima jedan prednji kutnjak velik 12,1 centimetar, kao i dijelove kljova, prsnog koša te prednjih i stražnjih udova iskopala je skupina stručnjaka muzeja iz Barlada i Geološkog fakulteta iz Iasija.

Fosil je star sedam milijuna godina, kazao je Bogdan Ratoi, asistent na fakultetu.

Prema istraživačima, taj je Deinotherium bio visok oko pet metara. Do otkrića u selu Gherghesti dolazi nakon što su posljednjih godina na tom području iskopani fosili predaka nosoroga i bizona. Riječ je o drugom otkriću tog tipa u Rumunjskoj nakon otkrića kostura Deinotheriuma 1891., izloženog u Prirodoslovnom muzeju u Bukureštu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!