U Stockholmu otvoren "muzej" selfieja

06.04.2022.

07:31

Autor: V.K./HRT/Hina

U Stockholmu muzej selfieja

U Stockholmu muzej selfieja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Novi "muzej" selfieja otvoren u Švedskoj mijenja dosadašnje uzuse tako što posjetiteljima omogućuje da istodobno budu umjetnici i eksponati. Na zidovima novootvorenoga štokholmskog muzeja zanimljiva anglofonog naziva - Youseum, nema umjetničkih djela.

Umjesto toga, njegove svijetle prostorije služe kao zabavna pozadina za selfije ili videozapise posjetitelja.

- Možete snimiti cool slike i stvoriti cool sadržaj za svoj Instagram... Ovo je savršeno mjesto za TikTok, kaže menadžerica Sofia Makiniemi AFP-u dok s ponosom pokazuje "Emoji sobu" ispunjenu prepoznatljivim plavim i žutim kružićima, koji prikazuju nasmiješena i namrštena lica.

U ostalim prostorijama možete utonuti u mnoštvo mekanih pjenastih kuglica u boji slatkiša, zauzeti pozu pod neonskim svjetlima ili sjesti u golemu ružičastu ljuljačku te ondje napraviti novu profilnu sliku.

- Ovdje imate prikladnu rasvjetu, TikTok glazbu, grickalice..., sve ono što svi volimo, kaže 18-godišnja Zeneb Elmani, koja je posjetila muzej s grupom prijatelja te dodaje da obožava njegovu atmosferu.

Makiniemi kaže da Youseum, koji se nalazi u trgovačkom centru, posjetiteljima omogućuje da budu sami svoji umjetnici, premda tipični influenceri svoje slike možda i ne smatraju umjetnošću.

- To je interaktivni muzej u kojemu možete stvarati onakvu umjetnost kakvu sami želite vidjeti, rekla je.

Koncept Youseuma započeo je u Nizozemskoj. Ondje su već dva takva muzeja.

S obzirom na to da su društveni mediji sve prisutniji u našim životima, sve je veća i bojazan od opasnosti koje od njih dolaze, posebice zbog utjecaja na mentalno zdravlje mladih, osobito djevojaka.

- To danas čini velik dio našega društvenog života, pa smo pomislili zašto ga ne pokušati učiniti kreativnijim, rekla je Makiniemi.

Premda starije generacije mogu ismijati zamisao o muzeju posvećenom praksi fotografiranja sebe samih, 70-godišnji profesor Bill Burgwinkle, koji je ondje bio u posjetu sa svojom nećakinjom tinejdžericom, kaže da bismo je trebali prihvatiti.

- Mislim da je sada prekasno za zabrinutost. Jednostavno, svijet je danas takav, rekao je, dodavši kako mu se čini da takav muzej "ipak služi svojoj svrsi".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!