U stripu objavljen "Alkar" Dinka Šimunovića

19.11.2021.

12:08

Autor: Hina/I.B.

Nedjelja, 8. kolovoza na Drugom

Nedjelja, 8. kolovoza na Drugom

Foto: Sinjska alka, prijenos / HRT

Strip "Alkar" kojeg je nacrtao Josip Jukić i napisao scenarij prema pripovijetci Dinka Šimunovića objavila je u nizu svojih lektirnih naslova u formi stripa zagrebačka nakladna kuća AGM.

Urednik Stjepan Bekavac u predgovoru ističe kako je temeljnica Šimunovićeva "Alkara" ljubavna priča prožeta junačkom tradicijom cetinskog kraja.

U vrtlogu strasti harambaše Rašice i njegova sina Salka prema istoj djevojci Marti pobjeđuje kult viteštva, junaštva i muževnosti. Slikovito i realistično prikazana viteška igra, kojoj su bila nazočna sva tri glavna lika u različitim ulogama Rašica kao natjecatelj, Salko kao njegov nevoljki pomagač i naposljetku Marta kao osjetljiva promatračica poprište je i druge natjecateljske utrke ljubavne utrke istih likova, napominje Bekavac.

Utrka se, kako navodi, vodila uz jedinstveno pravilo - pobjednik u Alki pobjeđuje i u ljubavi.

Ovaj strip želi svjedočiti o prošlom i sadašnjem vremenu te iz povijesnoga izvora sve što se danas i ovdje otkriva, piše Bekavac i dodaje kako će u tim svjedočenjima svoje mjesto naći i fikcija i činjenica.

Ocjenjuje kako će pojedini slikovni i tekstovni isječci izazivati ponekad sporenja i emocionalne pritiske te dodaje kako će to biti samo dokaz koliko je istinska i duboka povijesna drama koja se oko nas i u nama zbivala i još se zbiva.

Stručni suradnik na izradbi stripa Veljko Krulčić podsjeća kako se historijat hrvatskoga stripa sastoji od podosta obradbi književnih djela, a među njima su u strip preneseni, između ostalih i Miroslav Krleža, Ivana Brlić Mažuranić, August Šenoa, Marija Jurić Zagorka, Vladimir Nazor, Milutin Cihlar Nehajev.

Krulčić ocjenjuje kako fascinira strast i dojmljivost koju je pokazao Josip Jukić podjednako kao scenarist, crtač i kolorist "Alkara".

Nakladnik AGM navodi kako strip nudi i multimedijski sadržaj, četiri video zapisa, kojima se pristupa putem aplikacije za očitavanje QR kodova ili putem aplikacije za fotografiranje na pametnom telefonu, koja vode na odgovarajuću Youtube poveznicu.

Besplatna aplikaciju za očitavanje QR kodova može se pronaći na App Storeu (za korisnike Apple iOS uređaja) ili na Google Play Storeu (za korisnike Android uređaja).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!