Miloš Biković oduševljen tretmanom "Južnog vetra", uskoro u novom Šijanovom filmu

21.09.2021.

21:21

Autor: U svom filmu/HRT

Miloš Biković bio je gost emisije U svom filmu

Miloš Biković bio je gost emisije U svom filmu

Foto: U svom filmu / HRT

Gost prve ovosezonske emisije U svom filmu bio je srpski glumac Miloš Biković, jedan od najboljih glumaca mlađe generacije koji je izgradio respektabilnu karijeru i u Srbiji i u Rusiji, gdje je jedan od najpoznatijih glumaca. Tončica Čeljuska Miloša je intervjuirala tijekom filmskog festivala u Puli, na kojem je bio gost povodom svjetske premijere filma "Južni vetar 2: Ubrzanje", u kojem Biković igra glavnu ulogu antijunaka Petra Maraša.

Odgovarajući na pitanje o fenomenu uspjeha serije i filma "Južni vetar" u kojem igra lik antijunaka Petra Maraša, koji od sitnog kriminalca postaje moćni narkobos, Biković je rekao kako nije očekivao da će serija biti takav hit i najgledaniji projekt u čitavoj regiji u zadnjih deset godina. Karte za premijeru nastavka filma u Puli su prodane sedam dana ranije, pa je Biković rekao da je dobio nagradu čim je sletio iz Moskve u Pulu - kada je čuo tu informaciju. Oduševljen je, kaže, što je i hrvatska publika film prepoznala i dala mu takav tretman koji je mogao samo poželjeti.


Trenutno je angažiran na novom filmu legendarnog redatelja Slobodana Šijana, koji je režirao filmove "Maratonci trče počasni krug" i "Ko to tamo peva". Šijan nakon sedamnaest godina snima novi film i upravo Biković u njemu igra glavnu ulogu.


Riječ je o crnoj komediji, žanru u kojem je Šijan majstor, otkrio je Biković, dodavši da je suradnja sa Šijanom divna, "bez obzira na to što je u ozbiljnim godinama".


- Jer je zadržao dječji duh, zadržao je taj kliker lomljenja pravila, tako da je dragocjeno gledati kako mu mozak radi kada snima film i kako dolazi do novih ideja i što primjećuje, kaže Biković.


Uspjeh u Rusiji


Biković je u Rusiji snimio već 12 filmova i deset sezona raznih serija, a između ostalog igrao je glavnu ulogu u ruskom filmu "Sluga", koji je samo u kinima gledalo 12 milijuna ljudi. To mu je u Rusiji donijelo status prave zvijezde, a dobio je i državljanstvo i glavnu nagradu ruske federacije koju dodjeljuju umjetnicima i koju mu je osobno dodijelio Vladimir Putin.


Netipična obitelj


Dolazi iz netipične obitelji, njegovi su se roditelji dva puta ženili i rastajali, a on i 16 godina stariji brat koji je iguman u manastiru, rođeni su u dva braka istih roditelja.


Biković to, kako je rekao u emisiji "U svom filmu", nije posve shvaćao. Zatekao se, kaže, u tome, kad se rodio - njegovi su već bili razvedeni drugi put. Tek kasnije, kada je odrastao, "shvatio je koliko je to bizarno".


- Mislim, njihova neka želja i potreba, oni su se voljeli zaista, ali nisu umjeli jedno s drugim. To je neka lekcija za mene, da čovjek treba naučiti da postoji s tom osobom koju voli, da je to projekt, da je to rad na tome, to je odricanje, kaže i zaključuje da se čovjek mora odreći dijela sebe da bi mogao stvoriti prostora za drugu osobu.


Duhovnost i gluma


Na pitanje koliko mu znači duhovnost koju rado ističe kao svoju vrijednost i potrebu, Biković kaže da su ga, kada je upisao fakultet, pitali : "Zbog čega se bavite ovim?'".


- Pedagog nas je to pitao. Ja sam shvatio, sad ako kažem istinu, zvučat će infantilno. Istina je, volim biti u centru pažnje, da me gledaju i da ja kontroliram što osjećati, da budem netko drugi, da se osjećam kao da mi je napumpan ego i tako dalje. Shvatio sam da ovo zvuči mnogo ružno, šteta što je istina. Moram promijeniti tu istinu. Imam neku ružnu istinu o sebi i moram ju promijeniti, moram promijeniti odnos prema tome i prema sebi. Tada sam shvatio, što bi moglo biti nešto drugo za što da se uhvatim? I onda sam rekao: "To je zato što se volim igrati, što je također istina. Malo manje ružna od ove ranije".


Svojoj ljubavi prema igri odlučio je, nastavlja, dati odgovor, ili postaviti neka pitanja, kako bi dao doprinos osmišljavanju realnosti, shvaćanju svijeta.


- Da nekako ta publika ode obogaćena zbog nekog mog rada koji sam proveo s redateljem i kolegama, zbog našeg kolektivnog rada da odu s te predstave s nekim zrnom svjetlosti ili blaga koje smo im mi prokrijumčarili, objašnjava.


Na pitanje koja je njegova uloga kao umjetnika i kao promotora svoje zemlje, ali i nekoga tko potiče dobrosusjedske odnose, Biković je rekao kako vjeruje da će vrijeme pokazati "da mi nemamo kuda nego da idemo ka kontaktu, i ma koliko to sad zvučalo daleko i naivno, ka ljubavi, jer je na drugoj strani vrlo crna perspektiva".


- Druga strana je autodestrukcija, poručuje. 


Emisiju U svom filmu pogledajte na platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!