U Teatru EXIT – 'Fešta'

01.12.2020.

19:10

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U Teatru Exit – 'Fešta', no ne radi se o kršenju epodemioloških mjera, već o novoj komediji koja govori o neuralgičnim točkama ljubavnih i bračnih odnosa.
U Teatru Exit – 'Fešta', no ne radi se o kršenju epodemioloških mjera, već o novoj komediji koja govori o neuralgičnim točkama ljubavnih i bračnih odnosa.

O njima čitate u novinama, gledate ih u rubrikama slavnih - jer ona i on su mladi i bogati 'selebritiji'.  U novoj predstavi Teatra Exit publika je pozvana na njihovu godišnjicu braka, a ono što će tamo saznati ne odudara nimalo od svakodnevice koju živi.

'Fešta' je na pretpremijeri oduševila gledatelje, a za sljedeću izvedbu, morat će se, ipak, pričekati neka bolja vremena.

Priča o ljubavi počinje više-manje idilično: mladi dobro stojeći par organizirao je veliku zabavu za godišnjicu svoje ljubavi i pritom vam iznosi sve svoje tajne, uzvanici su publika... Nižu se duhovite situacije iz života.

- Mi smo ih zapravo crpili iz  vlastite sredine. Ja sam iz Metkovića, Josip iz Splita. Tekst smo stvorili tako što smo promatrali kako se moja baka razgovara, kako razgovaraju mama i otac, napominje suautorica projekta i glumica Josipa Anković.


S Josipom 'Feštu' potpisuje i izvodi Josip Ledina koji ističe da oboje imaju talent za pisanje: Volimo zapisivati, promatrati male situacije iz života i to prenositi na scenu. Jednostavno, pošli smo od Dalmacije i to je nama nešto normalno, kaže Josip.

'Fešta' je prva predstava tog autorskog dvojca na profesionalnim kazališnim daskama. Nastala je u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, uz umjetničko vodstvo Anice Tomić.

Mlade glumce nije obeshrabrilo ni samo 50 ljudi na predstavi, što je u ovim okolnostima puno gledalište Teatra Exit.

- Napravili smo, uvjetno rečeno, premijeru A, ili praizvedbu. Kad malo popuste mjere, ne moraju popustiti 100 posto, ali ipak je sada vrlo vrlo ograničen broj publike, onda smo odlučili, kad bude moguć nešto veći broj publike, napraviti pravu premjeru, najavljuje ravnatelj Teatra Exit Matko Raguž.

'Fešta' je komedija koja propituje našu stvarnost i preispituje stereotipe u koje vjerujemo, a publika nije samo nijemi promatrač, nego sudionik vremena i predstave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!