U vremenskoj kapsuli pod spomenikom Konfederacije nađeni meci, dugmad i kovanice

29.12.2021.

13:16

Autor: Hina/HRT

Vremenska kapsula iz podnožja spomenika Robertu E. Leeju

Vremenska kapsula iz podnožja spomenika Robertu E. Leeju

Foto: JAY PAUL / Reuters

Vremenska kapsula zakopana prije 130 godina u podnožju kipa južnjačkog Roberta E. Leeja u Richmondu u utorak je otkrila tajne koje je do danas čuvala - metke, dugmad i valutu iz Američkoga građanskog rata.


Bakrena kutija bila je ugrađena u kameno postolje kipa generala Roberta E. Leeja, vojnog zapovjednika konfederacijskih snaga tijekom krvavoga sukoba između Sjevera i Juga.


Leejev brončani kip podignut 1890. u Richmondu u Virginiji, onovremenoj konfederacijskoj prijestolnici, uklonjen je u rujnu.


Ista sudbina već je zadesila i brojne druge spomenike Konfederacije, sastavljene od 13 država američkog juga koje su podržavale ropstvo i rasizam, uklonjenih nakon pojave pokreta Black Lives Matter.


Vremensku kapsulu u utorak su otvorili konzervatori Odjela za povijesne resurse u Richmondu, a njezin je sadržaj bio u relativno dobrom stanju jer je pretrpio tek neznatnu štetu od vlage i vode.


- U boljem je stanju nego što smo očekivali, rekla je državna arheološka konzervatorica Kate Ridgway na svečanosti tijekom koje je kutija veličine 35x35x20 centimetara otvorena uživo pred televizijskim kamerama.


U članku iz 1887. objavljenom u lokalnim novinama grada Richmonda navedeni su neki od predmeta skriveni u vremenskoj kapsuli i oni odgovaraju dijelu predmeta koji su otkriveni u utorak.


U novinskom se članku spominje rijetka fotografija ubijenog predsjednika Abrahama Lincolna iz 1865. koja se navodno nalazi u kovčegu, no ona nije pronađena.


Međutim, otkrivena je gravura iz Harper's Weeklyja s datumom 29. travnja 1865. koja prikazuje ženu kako plače pored Lincolnova lijesa.


Meci, novčanice, dugmad, kovanice


U kovčegu je pronađeno nekoliko metaka iz građanskog rata, koji su poznati kao meci Minie te komadić drveta u koji je zabijen jedan od metaka.


Ondje se nalazi i dio granate za koji se vjeruje da je iz bitke kod Fredericksburga 1862. godine.


- Zapravo smo se bojali da je riječ o bojevom streljivu i pravom oružju, rekla je Ridgway. To je jedan od razloga zbog kojih smo na teren pozvali policijske pirotehničare, dodala je .


U kovčegu je pronađena i mala zastava Konfederacije te masonski simbol isklesan u drvetu.


Drvo korišteno za rezbarije navodno potječe od drveta koje je raslo iznad groba drugoga slavnog generala Konfederacije, Thomasa "Stonewall" Jacksona.


Pronađene su i novčanice Konfederacije, dugmad s pečatom države Virginije i 12 bakrenih kovanica.


U kovčegu se nalazila i Biblija u crnome kožnatom uvezu i izdanje knjige iz 1884. koju je napisao Carlton McCarthy pod naslovom "Detaljne minucije života vojnika u vojsci Sjeverne Virginije". U knjizi je bio i straničnik ('bookmark') koji prikazuje generala Leeja.


Među ostalim predmetima u kovčegu su pronađeni vodič za Richmond iz 1881., almanah iz 1887., brojni masonski dokumenti i izvješća Trgovačke komore Richmonda iz 1886. i 1887. godine.


Prošli tjedan u podnožju kipa Leeju otvoren još jedan spremnik


Konzervatori su prošli tjedan otvorili još jedan spremnik veličine kutije za cipele, otkriven u podnožju kipa Leeju, no ustanovili su da nije riječ o vremenskoj kapsuli spomenutoj u novinskom članku iz 1887. godine.


U njemu su bile tri knjige natopljene vodom, fotografija u vlažnoj platnenoj omotnici i novčić. Čini se da su predmeti uspomene radnika koji su postavljali kip.


Leejev kip u Richmondu prošle je godine postao središte prosvjeda za rasnu pravdu nakon smrti Georgea Floyda, crnca kojega je na prosvjedima u Minnesoti ubio bijeli policajac.


Za vrijeme Američkog građanskog rata, konfederacijski jug se odcijepio od Sjedinjenih Država te se borio za održanje ropstva, premda je u ostatku zemlje ukinuto.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!