U trećoj epizodi "Dnevnika nomada" Kristijan Iličić stiže u zemlju iz koje potječe napitak bez kojeg mnogi ne mogu započeti dan - kava. No ovdje se ne pije espresso ni cappuccino, nego kava koja se priprema po starom, tradicijskom ritualu.
16.10.2025.
12:39
Autor: T.V./Dnevnik nomada/HRT
U trećoj epizodi "Dnevnika nomada" Kristijan Iličić stiže u zemlju iz koje potječe napitak bez kojeg mnogi ne mogu započeti dan - kava. No ovdje se ne pije espresso ni cappuccino, nego kava koja se priprema po starom, tradicijskom ritualu.
– Jeste li znali da je Etiopija kolijevka kave?, pita Kristijan dok objašnjava legendu o njezinu nastanku, staru više od tisuću godina.
Sve počinje u regiji Kafa, gdje je, prema legendi, živio mladi pastir Kaldi.
Jednog dana primijetio je da su mu ovce neuobičajeno živahne - skakale su, trčale i nikako se nisu smirivale.
Kaldi ih je odlučio pratiti i otkrio kako jedu male crvene bobice s grma.
Znatiželjan, i sam ih je probao - i odmah osjetio nalet energije.
Kada je vijest o “čudesnim bobicama” prenio redovnicima, oni su ga, naravno, proglasili ludim i bacili plodove u vatru.
– I tada se, po prvi put u povijesti, iz vatre počeo širiti božanski miris - miris pržene kave, prepričava Kristijan uz osmijeh.
Legenda ili istina - tko zna? Ali jedno je sigurno: bez tog pastira svijet bi jutra započinjao puno teže.
Dokumentarnu seriju "Dnevnik nomada" pratite svake srijede u 20.15 na Prvom programu HTV-a. A ako propustite neku epizodu, uvijek ju možete pronaći u videoteci multimedijske platforme HRTi.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora