U Županji održana pokladna povorka

19.02.2023.

21:00

Autor: HRT/IMS

Pokladna povorka u Županji

Pokladna povorka u Županji

Foto: HTV / HRT

Pokladna povorka održana je i u Županji u sklopu 56.-og Šokačkog sijela - najpoznatije manifestacije tradicijske kulture tog kraja. Kroz središte grada prošlo je više od osam tisuća maškara. Šarene maske "preuzele" su Županju, pjesmom i plesom zajedno su tjerale zimu, a posjetitelji su se dobro zabavili.

- Županja danas zaista gori. Tu je 12 do 13 tisuća ljudi, 900 u mimohodu maškara, konjanika... Baš je lijepo, rekao je gradonačelnik Županje Damir Juzbašić.  


- Pošto je tema sijela "Između šuma i voda" evo mi smo željeli prikasti da vidi i publika naša kako se to nekada radilo to bude od 2,3,5 do 15 konja koji su izvlačili ta drva iz šume, kazao je Vinko Filipović iz Županje. 


- Našu kolonu predvode naši Šokac i Šokica koji prave sirup od maslačka jer želimo podsjetiti na tradiciju pravljenja ljekovitih pripravaka upravo od maslačka, rekla je Marija Lesandrić iz Marinaca. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!