15:46 / 28.08.2020.

Autor: Ružica Divac Borovečki/HRT

Učenje o prapovijesti kod Muzeja neandertalaca

-

-

Foto: - / -

Najdugovječniji pedagoški program u nekom hrvatskom muzeju - krapinska Ljetna geološka škola - održava se i ove godine.
Najdugovječniji pedagoški program u nekom hrvatskom muzeju - krapinska Ljetna geološka škola - održava se i ove godine. Sve radionice s osnovama geologije i paleontologije organizirane su na otvorenom.

Krapinska djeca o prapovijesti uče u blizini Muzeja neandertalaca. Dvadesetak vrijednih istraživača najviše voli radionicu potrage za fosilima.

- Prvo morate osigurati da nema ničeg opasnog, kao na primjer kopriva. Onda počnete kopati. Čim vidite oblik, kao na primjer otisak školjke, onda možete reći da ste našli fosil. Ja sam našao rude željeza, kaže David Žlepalo.

- Našla sam minerale, male dijamantiće. U kamenu. Morala sam ga jako lupiti da se strgne. Jako sam ponosna. To nosimo doma, kaže Alessia Anić Ćurko.

Krapinske pješčenjačke stijene i danas su bogat izvor nalaza iz prapovijesti.

- Pronašli smo tragove školjaka pa oni mogu upoznati da je ovdje nekad bilo more, ističe viša muzejska pedagodinja u Muzeju krapinskih neandertalaca Lorka Lončarić Uvodić.

Škola traje pet dana, na otvorenom, s ograničenim brojem budućih znanstvenika.

- Najviše djece je iz Krapine i okolice, međutim, program je ostao isti, pedagoške radionice na temu prapovijesti, geologije, paleontologije, minerala i fosila i neizostavnog našeg krapinskog pračovjeka, objašnjava voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Jurica Sabol.

A svaki pronalazak može se odnijeti kući, za uspomenu na 21. Ljetnu geološku školu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!